• Aktivnosti
 • Oglasi - konkursi
 • Potrage
 • Linkovi
 • Arhiva
 •  Ministarstvo

  Nadležnost i organizacija
  Ministar
  Državni sekretar
  Pomoćnici ministra
  Kabinet ministra
  Sekretarijat


  NADLEŽNOST I ORGANIZACIJA

  U Republici Srbiji poslove državne uprave utvrđene zakonom i propisima donetim na osnovu zakona obavljaju ministarstva. Ona primenjuju zakone i druge propise i opšte akte Narodne skupštine i Vlade, kao i opšte akte predsednika Republike; rešavaju u upravnim stvarima; vrše upravni nadzor nad obavljanjem poverenih poslova i dr

  Unutrašnji poslovi su zakonom utvrđeni poslovi čijim obavljanjem nadležni republički organi ostvaruju bezbednost Republike i njenih građana i obezbedjuju ostvarivanje Ustavom i zakonom utvrđenih drugih prava građana.

  Unutrašnje poslove državne uprave obavlja Ministarstvo unutrašnjih poslova.

  Unutrašnji poslovi obavljaju se na način kojim se svakom čoveku i građaninu obezbeđuje jednaka zaštita i ostvarivanje njegovih Ustavom utvrđenih sloboda i prava.

  U obavljanju unutrašnjih poslova mogu se primenjivati samo mere prinude koje su predviđene zakonom i kojima se sa najmanje štetnih posledica za građane i njihove organizacije, preduzeća, ustanove i druge organizacije postiže izvršenje poslova.

  NADLEŽNOST

  Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije obavlja poslove državne uprave koji se odnose na:

  - zaštitu bezbednosti Republike Srbije i otkrivanje i sprečavanje delatnosti usmerenih na podrivanje ili rušenje ustavom utvrđenog poretka;
  - zaštitu života, lične i imovinske sigurnosti gradjana;
  - sprečavanje i otkrivanje krivičnih dela i pronalaženje i hvatanje učinioca krivičnih dela i njihovo privođenje nadležnim organima;
  - održavanje javnog reda i mira;
  - obezbeđivanje zborova i drugih okupljanja građana;
  - obezbeđivanje određenih ličnosti i objekata;
  - bezbednost saobraćaja na putevima;
  - kontrolu prelaženja državne granice;
  - kontrolu kretanja i boravka u graničnom pojasu;
  - kontrolu kretanja i boravka stranaca;
  - nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije;
  - proizvodnju i promet eksplozivnih materija, zapaljivih tečnosti i gasova;
  - zaštitu od požara;
  - državljanstvo;
  - jedinstveni matični broj građana;
  - lične karte;
  - putne isprave;
  - prebivalište i boravište građana;
  - obučavanje kadrova, kao i druge poslove određene zakonom.


  ORGANIZACIJA MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

  U Ministarstvu unutrašnjih poslova izvršenje zadataka obezbeđeno je jedinstvenom organizacijom na teritoriji Republike Srbije u kojoj su zastupljeni teritorijalni, linijski i objektni princip rada. Pored sedišta Ministarstva u Beogradu, u skladu sa teritorijalnom podelom na okruge, poslovi i zadaci iz delokruga rada Ministarstva obavljaju se i u područnim jedinicama - Područnim policijskim upravama u: Beogradu, Kragujevcu, Jagodini, Nišu, Pirotu, Prokuplju, Leskovcu, Vranju, Zaječaru, Boru, Smederevu, Požarevcu, Valjevu, Šapcu, Kraljevu, Kruševcu, Čačku, Novom Pazaru, Užicu, Prijepolju, Novom Sadu, Somboru, Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Pančevu, Sremskoj Mitrovici, Koordinacionoj upravi za Kosovo i Metohiju.

   Šema organizacije Ministarstva (pdf format, 36KB)   na vrh strane

   
  NAJAVE DOGAĐAJA
  VESTI
  17. 8. 2009. - NAJAVA DOGAĐAJA
  Broj: 117/09


  Prvi potpredsednik Vlade - zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i gradonačelnik Grada Beograda Dragan Đilas potpisaće u utorak, 18. avgusta 2009. godine, Protokol kojim se definiše novčana pomoć u iznosu od 200.000.000,00 dinara, koju Skupština grada dodeljuje Policijskoj upravi za grad Beograd u cilju unapređenja uslova rada i funkcionisanja ove uprave. Ova nočvana sredstva su, prema prioritetnim potrebama, namenjena opremanju Policijske uprave za grad Beograd, odnosno kriminalističke policije, saobraćajne policije, interventne brigade, rečne policije i Uprave za zaštitu i spasavanje. Protokol će biti potpisan u 11.00 časova u Starom dvoru (ul. Dragoslava Jovanović 2). Pozivamo novinare, snimatelje i fotoreportere da proprate ovaj događaj.

  **********************
  SAOPŠTENJA
  MUP
  PU za grad Beograd
  Područne policijske uprave
  Konferencija za novinare
  
  Булевар Михајла Пупина 2, 11000 Београд
  +381 (0)11 3062000 • muprs@mup.gov.rs