• Aktivnosti
 • Oglasi - konkursi
 • Potrage
 • Linkovi
 • Arhiva
 •  Najčešća pitanja >Da li je dozvoljeno posedovanje i nošenje sredstava za samoodbranu u vidu mini sprejeva-suzavca i mini elektrošokova?


  Da li je dozvoljeno posedovanje i nošenje sredstava za samoodbranu u vidu mini sprejeva-suzavca i mini elektrošokova?

  U skladu sa članom 2. stav 2. tačka 3. Zakona o oružju i municiji ("Sl. glasnik RS" broj 9/92, 44/98 i 39/03) sprejevi se svrstavaju u gasno oružje koje izbacuje ili ispušta gas i druge supstance štetne po zdravlje.

  Na osnovu člana 5. stav 1. ovog zakona, zabranjen je promet, nabavljanje, držanje i nošenje ovog oružja.

  U članu 348. stav 2. Krivičnog zakonika Republike Srbije propisano je da će se za nabavljanje, držanje i nošenje gasnog oružja učinilac krivičnog dela kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

  Nabavljanje mini elektrošokova Zakonom o oružju i municiji nije regulisano. Međutim, u koliko se elektrošok upotrebi za napad, saglasno članu 2. stav 2. tačka 7. Zakona, smatrao bi se hladnim oružjem, koje se takođe ne može nabavljati. Napominjemo da je opasnost od upotrebe ovih sredstava posebno izražena, ukoliko se upotrebe prema licima koja imaju ugrađen pejsmejker.  na vrh strane

  
  NAJAVE DOGAĐAJA
  VESTI
  17. 8. 2009. - NAJAVA DOGAĐAJA
  Broj: 117/09


  Prvi potpredsednik Vlade - zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i gradonačelnik Grada Beograda Dragan Đilas potpisaće u utorak, 18. avgusta 2009. godine, Protokol kojim se definiše novčana pomoć u iznosu od 200.000.000,00 dinara, koju Skupština grada dodeljuje Policijskoj upravi za grad Beograd u cilju unapređenja uslova rada i funkcionisanja ove uprave. Ova nočvana sredstva su, prema prioritetnim potrebama, namenjena opremanju Policijske uprave za grad Beograd, odnosno kriminalističke policije, saobraćajne policije, interventne brigade, rečne policije i Uprave za zaštitu i spasavanje. Protokol će biti potpisan u 11.00 časova u Starom dvoru (ul. Dragoslava Jovanović 2). Pozivamo novinare, snimatelje i fotoreportere da proprate ovaj događaj.

  **********************
  SAOPŠTENJA
  MUP
  PU za grad Beograd
  Područne policijske uprave
  Konferencija za novinare
  
  Булевар Михајла Пупина 2, 11000 Београд
  +381 (0)11 3062000 • muprs@mup.gov.rs