**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

Odeljenje za DNK analizu i vođenje baze DNK profila

 

Laboratorija za DNK analizu Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP-a Republike Srbije izgrađena je 2006. godine u okviru „CARDS“ programa Evropske agencije za rekonstrukciju. Donaciju za izgradnju prostora u kome se laboratorija nalazi od oko 120.000 eura dala je Kraljevina Španija. Sredstva od oko 2.400.000 eura za opremanje laboratorije kao i stručnu obuku osoblja dala je Evropska agencija za rekonstrukciju, dok je Republika Srbija za finansiranje izgradnje laboratorije iz svog budžeta izdvojila 700.000 eura.

 

Danas je ova laboratorija jedna od najsavremenijih i najbolje opremljenih laboratorija u Evropi, a oprema koja se u njoj nalazi validirana je za rad i analizu velikog broja forenzičkih uzoraka.

 

Tim DNK analitičara i tehničara obučenih za rad u ovakvoj vrsti laboratorije prošao je obuku u okviru koje su bile organizovane posete evropskim laboratorijama sličnog profila uz mogućnost rada sa eminentnim stručnjacima iz oblasti forenzike. Imajući u vidu visokokvalifikovan stručan kadar, savremenu opremu i konstantno praćenje (držanje koraka) novih dostignuća u oblasti forenzike, kao izuzetno kompleksne nauke, postoji mogućnost da u regionu ova laboratorija postane referentna.

 

Laboratorija za DNK analizu projektovana je i izgrađena u skladu sa standardima što podrazumeva sistem „čistih soba“. Zidovi su od specijalnih antistatičkih materijala koji ne sakupljaju prašinu. Sistem za ventilaciju sadrži poseban sistem za filtraciju vazduha koji se sastoji od četiri nezavisna sistema za ventilaciju čime se sprečava ulazak vazduha iz jedne prostorije u drugu.

 

Pregled materijala, izolacija DNK, priprema uzoraka za DNK analizu, analiza DNK profila, analiza forenzičkih uzoraka (pronađenih na mestu zločina) i analiza referentih uzoraka (nesporni uzorci uzeti od osumnjičenih ili oštećenih osoba) radi se u odvojenim odeljcima. Pristup radnom prostoru, odnosno odeljcima, ima ovlašćeno osoblje koje koristi identifikacione magnetne kartice što, zajedno sa organizacijom rada i podelom laboratorije na zasebne odeljke, problem kontaminacije bioloških tragova svodi na minimum.

 

Odeljenje za DNK analizu i vođenje baze DNK profila.

 

Svaki DNK analitičar prati biološki trag od ulaska traga u laboratoriju do dobijanja DNK profila. Postupak analize i obrade tragova obuhvata pregled tragova dostavljenih sa lica mesta i vršenje preliminarnih testova pri čemu se utvrđuje da li se radi o tragovima krvi, semene tečnosti ili je u pitanju neki drugi biološki trag. Iz biološkog traga se izololuje DNK molekul, a dobijeni izolat se kvantifikuje. Određeni segmenti DNK molekula se zatim umnožavaju „PCR“ reakcijom, nakon čega se, uz pomoć genetskih analizatora, dobija DNK profil. Upoređivanjem DNK profila dobijenih iz forenzičkih uzoraka sa DNK profilima dobijenim iz referentnih uzoraka mogu se rasvetliti i najteža krivična dela.

 

Tendencija daljeg razvoja je uspostavljanje baze podataka DNK profila učinilaca krivičnih dela, kao nove kriminalističko-operativne zbirke MUP-a.