**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

30. 09. 2015. MUP i BIA: Nije bilo prisluškivanja

 

30. 09. 2015. MUP i BIA: Nije bilo prisluškivanja

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da ni Ministarstvo unutrašnjih poslova ni Bezbednosno informativna agencija nikada nisu prisluškivali, niti učestvovali u presretanju komunikacije predsednika Demokratske stranke Bojana Pajtića ili Lidije Udovički.

 

Ministar je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa direktorom BIA, istakao da su on i Aleksandar Đorđević potpuno spremni da odgovaraju ako se pruži i jedna trunka dokaza da su MUP ili BIA na bilo koji način učestvovali u presretanju komunikacije Pajtića ili Lidije Udovički.

 

„Nikada nije dat ni jedan nalog, niti je bilo kada dobijena bilo kakva naredba za njihovo prisluškivanje, odnosno presretanje njihovih telefonskih razogovora“, rekao je Stefanović istakavši da je očigledno da je reč o fabrikovanoj i izmišljenoj priči.

 

Govoreći o izgledu dokumenta koji se pojavio na sajtu Teleprometra, Stefanović je ukazao da originalni papiri nemaju takav izgled i sadržinu, precizirajući da oni ne sadrže ime osobe koje je pod merama praćenja već da ta osoba nosi naziv objekat i šifrirano se vodi.

 

Od 2003. godine do danas, kako je objasnio Stefanović, vode se evidencije o merama tajnog nadzora i svi kontrolni organi države imaju mogućnost da provere i utvrde da li su ti telefoni ikada prisluškivani, po čijem nalogu i u kom trajanju.

 

„Sve ćemo proveriti, nemojte uopšte da sumnjate, mi smo životno zainteresovani da pokažemo kolike su ovo izmišljotine. Uvereni smo u to. Na kraju krajeva direktor BIA i ja za to garantujemo lično. I ne samo svojim ostavkama, što se uopšte ne dovodi u pitanje, ali da vidimo ima li trunke dokaza u tome.", istako je minsitar policije.

 

Stefanović je naglasio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovesti detaljnu istragu u vezi navoda da su prišluškivani telefoni Pajtića, ali i u vezi navoda koje je izneo Kristijan Golubović u jednom rijalitiju.

 

Prema njegovim rečima Ministarstvo unutrašnjih poslova dobilo je od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu zahtev za prikupljanje obaveštenja o slučaju prisluškivanja.

 

„Tokom dana pozvaćemo Danila Redžepovića da otvorimo istragu. Tražićemo od Redžepovića, bliskog prijatelja Bojana Pajtića, da odgovori na pitanje kako je došao do tih saznanja koje objavljuje na svom sajtu i videćemo da li ćemo i kakve ćemo odgovore dobiti," rekao je ministar policije.

 

Stefanović je dodao da se očekuje da će stići i zahtev za prikupljanje obaveštenja i od Kristijana Golubovića "koji je izneo određena saznanja da je nekog morao da ubije ili ne".

 

"Da li će se pokazati kao tačno videćemo, ali potpuno ćemo jednako ozbiljno tretirati i ovo za Pajtića i za Golubovića", rekao je Stefanović i dodao da će MUP za obojicu tražiti detaljnu istragu.

 

Ministar je ukazao da postoje koferi dokumenata o prisluškivanju premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića, koje je posebno u periodu od 2008. do 2012. godine.