**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

30. 06. 2015. Ministri unutrašnjih poslova Srbije, Austrije i Mađarske potpisali Memorandum o razumevanju

 

30. 06. 2015. Ministri unutrašnjih poslova Srbije, Austrije i Mađarske potpisali Memorandum o razumevanju

Ministri unutrašnjih poslova Srbije, Austrije i Mađarske dr Nebojša Stefanović, Johana Mikl – Lajtner i Šandor Pinter potpisali su danas u Budimpešti Memorandum o razumevanju kojim su se tri strane dogovorile o primeni konkretnih zajedničkih mera u cilju suzbijanja iregularnih migracija.

 

Memorandumom, koji je potpisan na osnovu Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi, predviđeno je formiranje zajedničkih istražnih timova u cilju otkrivanja krijumčarenja ljudi, kao i jačanja zajedničkih patrola na državnim granicama u Republici Srbiji.

 

Ministri policija Srbije, Austrije i Mađarske izarazili su odlučnost da se ozbiljno izbore sa problemom iregularnih migracija, kojim su sve tri zemlje pogođene, i spremnost za jačanje policijske saradnje.

 

Srpski ministar policije Stefanović, istakvši da je današnji trilateralni sastanak najava sutrašnje zajedničke sednice Vlada Srbije i Mađarske, rekao je da je obaveza Srbije da štiti svoje granice, ali i da osigura poštovanje prava, odnosno da ljudima, koji ispunjavaju uslove za dobijanje azila, to i omogući.

 

Stefanović je ukazao da je na sastanku dogovoreno da će jedna od konkretnih mera biti mešovite zajedničke patrole srpskih, mađarskih i austrijskih policajca na granici Srbije sa Makedonijom.

 

„Broj migranata u odnosu na prošlu godinu povećan je tri, do četiri puta“, rekao je Stefanović naglasivši da je za rešavanje problema iregularnih migracija potrebno napraviti strateško rešenje sa konkretnim merama.

 

Ministar Stefanović zatražio je podršku i pomoć Evropske unije za rešavnje ovog problema.

 

Ministarka Mikl – Lajtner istakla je da je za rešavanje ovog problema neophodna solidarnost između država i dodala da je praksa pokaza da trilateralni sastanci Austrije, Srbije i Mađarske daju dobra rešenja.

 

Naglasivši da Srbiju vidi kao buduću članicu Evropske unije, Mikl - Lajtner je navela da će Austrija poslati jedan broj policijaca sa potrebnom opremom u Srbiju, kao bi pomogli srpskim policajcima da zaštite granicu.

 

Ministar Pinter naglasio je da samo zajedničkom saradnjom svih zemalja možemo postići dobre rezulate.