**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

30. 01. 2015. Građani zadovoljni efikasnošću policije

 

30. 01. 2015. Građani zadovoljni efikasnošću policije

U Ministarstvu unutrašnjih poslova danas su prezentovani rezultati istraživanja „Stav građana prema radu policije“, koje od 2008. godine, u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova i OEBS-a realizuje „TNS Medium Gallup“. Ti rezultati daju mogućnost praćenja trendova kada je u pitanju poverenje i zadovoljstvo građana Srbije u pogledu njihove bezbednosti.

 

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i šef Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard izrazili su ovom prilikom nadu da će ove godine biti otvoreno Poglavlje 24 u pregovorima Srbije i EU, koje se odnosi na pravdu, slobodu i bezbednost.

 

Stefanović je naveo da je poverenje građana u policiju povećano za gotovo pet odsto u odnosu na 2013. godinu.

 

"Prioriteti koje je MUP prepoznao, prepoznali su i građani. To se pre svega odnosi na borbu protiv korupcije i borbu protiv narkomanije i to su stvari na kojima ćemo insistirati u 2015. godini", rekao je Stefanović i najavio i bolju kontrolu rada u policiji. Po njegovim rečima, MUP želi policajce koji nisu korumpirani i ljude od integriteta koji će sa građanima stvarati sistem u kome će se svi osećati bezbedno.

 

"Bitno je da građani osećaju da se policija reformiše, da se menja, da im je bliža i da sve akcije koje sprovodimo idu u tom cilju", istakao je ministar.

 

30. 01. 2015. Građani zadovoljni efikasnošću policije

 

Peter Burkhard je pozdravio pozitivne rezultate rada policije tokom 2014. godine i reforme koje MUP preduzima. On je istakao da je mnogo dobrih koraka napravljeno u prošloj godini i izrazio nadu da će u 2015. biti otvoreno Poglavlje 24 u pregovorima o članstvu Srbije u EU. Ukazao je da nije vreme da se uspori i da građani očekuju profesionalne policajce.

 

Na pitanje „Kada pomislite na policiju, šta vam prvo pada na pamet“, čak 58 odsto građana dalo je odgovor da su to red, sigurnost, bezbednost i zaštita. Takođe, najveći broj ispitanika (26 odsto) izjasnio se da želi poštenu, pravednu policiju koja je jednaka za sve, kao i efikasnu, jaku, sposobnu, doslednu, disciplinovanu i dobro obučenu policiju (22 odsto).

 

Gotovo polovina ispitanika (49 odsto) smatra da su srpski policajci uglavnom pristupačni u komunikaciji sa građanima. Kada je u pitanju odnos policajaca prema različitim grupama građana, najveći broj ispitanika smatra da policajci podjednako tretiraju građane različitih vera (60 odsto), pola (56 odsto) i nacionalnosti (56 odsto).

 

Radom ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića zadovoljno je 30 odsto, dok je nezadovoljan 21 procenat ispitanika.

 

Istraživanje je pokazalo da su građani kao najveće bezbednosne probleme prepoznali narkomaniju, organizovani kriminal i korupciju. Kada je u pitanju efikasnost policije, najveći procenat (55 odsto) izrazio je zadovoljstvo zaštitom javnih i protestnih okupljanja, kao i javnog reda i mira (53 odsto), zaštitom škola (47odsto). Takođe, 41 odsto ispitanika smatra da je policija efikasna u rešavanju ubistava i pokušaja ubistva, dok je bezbednošću saobraćaja zadovoljno 39 odsto građana.

 

Terenski deo istraživanja obavljen je u periodu od 17. do 29. novembra u urbanim i ruralnim sredinama na teritoriji Srbije (bez Kosova) na nacionalno reprezentativnom uzorku punoletnih građana Srbije (1572 ispitanika).