**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

29. 10. 2015. Nikolić otvorio Konferenciju o sajber bezbednosti

 

29. 10. 2015. Nikolić otvorio Konferenciju o sajber bezbednosti

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić otvorio je danas u Beogradu Konferenciju OEBS-a o sajber bezbednosti, istakavši neophodnost zajedničke podrške svih aktera izgradnji mera poverenja i to ne samo na političkom nivou, već i kroz konkretnu primenu unutar ekspertske zajednice, koja uključuje privatni sektor, kritičnu infrastrukturu, naučno-obrazovne institucije i organizacije civilnog društva.

 

„Tema ove konferencije je u saglasnosti sa prioritetima predsedavanja Republike Srbije. U momentu kada budem završavao izlaganje, najmanje 400 kompjuterskih napada biće izvršeno širom sveta. Štaviše, ovi sajber napadi postaju sve sofisticiraniji, dok su napadi na kritične infrastrukture u porastu“, rekao je Nikolić.

 

29. 10. 2015. Nikolić otvorio Konferenciju o sajber bezbednosti

 

Prema njegovim rečima, informacione i telekomunikacione infrastrukture su od strateškog značaja, ne samo za vlade država, već i za njihovu privredu i građane, koje omogućavaju brži ekonomski rast, socijalni razvoj i nacionalni prosperitet.

 

Nikolić je istakao da je jedini način uspešne borbe protiv visokotehnološkog kriminala intenzivnija saradnja među zemljama u OEBS regiji, koja podrazumeva razmenu informacija i identifikovanje zajedničkih problema sa odgovorajućim zajedničkim odgovorom. Neophodan ulov predstavlja izgradnja mera poverenja, koje je OEBS prvi među međunarodnim organizacijama prepoznao i usvojio.

 

„Naša zajednička odgovornost je da bezbednost sajber prostora unapredimo u cilju jačanja demokratije i društvenog napretka. Pri tome, efektivne nacionalne organizacije, strategije i politike, izgrađene na čvrstim koordinacionim mehanizmima, predstavljaju preduslov za unapređenje poverenja“, zaključio je Nikolić.

 

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard rekao je da je konferencija o sajber bezbednosti veoma važna, jer je reč o jednom od najkompleksnijih transnacionalnih izazova, naglasivši da su sajber napad i suštinski jedna od najvećih pretnji 21. veka.

 

Napad ili incidenti u sajber prostoru nastaju kao posledica propusta u softveru koji po tom zloupotrebljavaju maligni softverski kodovi, poput virusa, trojanaca i crva, propusta u internet protokolima poput DNS protokola za prevođenje internet domena, kao IP adrese, ali pre svega propusta i svesti uponašanju samih korisnika, što dovodi do brojnih napada - "pecanja" i prevara, koje koriste metode društvenog inžinjeringa.

 

29. 10. 2015. Nikolić otvorio Konferenciju o sajber bezbednosti

 

Ključne državne institucije, poput MUP-a, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, RNIDS, telekom kompanije, imaju kapacitete da reaguju na redovne incidente manjeg obima u svojim sistemima.

 

Dvodnevna konferencija "Ka nacionalnom okviru za sajber-bezbednost u Srbiji: izgradnja višepartnerske platforme" održava se u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji.