**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

29. 07. 2014. Kontinuirani napredak Srbije u borbi protiv trgovine ljudima

 

29. 07. 2014. Kontinuirani napredak Srbije u borbi protiv trgovine ljudima

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, danas je u Ministarstvu unutrašnjih poslova održana konferencija za novinare. O ovom globalnom problemu i aktivnostima na njegovom suzbijanju govorili su državni sekretar Ministarstva Aleksandar Nikolić, otpravnik poslova u Ambasadi Belorusije Andrej Metelica, stalni koordinator Ujedinjenih nacija Irena Vojačkova-Solorano, šef Misije Međunarodne organizacije za migracije u Srbiji Lidija Marković i direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Sanja Kljajić.

 

„Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučno sprovodi mere za unapređenje zaštite žrtava, otkrivanje i gonjenje učinilaca ovog i srodnih krivičnih dela, posebno putem proaktivnih istraga u saradnji sa tužilaštvom. Neprestano radimo na prevenciji, pomoći i zaštiti žrtava, pravovremenoj identifikaciji slučajeva trgovine ljudima i decom i procesuiranju izvršilaca u saradnji sa drugim državnim organima, organizacijama civilnog društva, državama i međunarodnim organizacijama“, rekao je državni sekretar Aleksandar Nikolić i naglasio da kontinuirani napredak Srbije u borbi protiv trgovine ljudima potvrđuju izveštaji Evropske komisije, Grupe eksperata Saveta Evrope – GRETA i Stejt departmenta.

 

Prema njegovim rečima, u okviru reforme unutrašnjih poslova i Poglavlja 24 u procesu pregovora sa Evropskom unijom sprovode se preporuke u cilju svrstavanja Srbije među najefikasnije države u borbi protiv trgovine ljudima. Predstoji i usvajanje nove Nacionalne strategije prevencije, suzbijanja trgovine ljudima i zaštite država u Republici Srbiji za period od 2014. do 2020. godine, kao i pratećeg Nacinalnog akcionog plana.

 

„Oni koji se drznu da ugroze ljudska prava i slobodu bilo kog građanina Srbije, imaće u policiji ozbiljnog i ljutog protivnika. Odgovor države biće nemilosrdan“, naglasio je državni sekretar Aleksandar Nikolić.

 

29. 07. 2014. Kontinuirani napredak Srbije u borbi protiv trgovine ljudima

 

Stalni koordinator Ujedinjenih nacija Irena Vojačkova-Solorano istakla je da trgovina ljudima predstavlja moderno ropstvo, i da se radi o neprihvatljivoj i veoma zabrinjavajućoj pojavi u savremenom svetu. Ona je izrazila veliko zadovoljstvo ozbiljnošću sa kojom država Srbija pristupa ovom globalnom problemu. Ujedinjene nacije će i dalje pružati veliku pomoć i podršku u borbi protiv trgovine ljudima, sa ciljem da taj najgrublji oblik narušavanja ljudskih prava postane deo prošlosti.

 

Otpravnik poslova u Ambasadi Belorusije Andrej Metelica govorio je o aktivnostima njegove zemlje u borbi protiv trgovine ljudima.

 

„Sutra, 30. jula, prvi put biće obeležen Svetski dan protiv trgovine ljudima, sa ciljem da se skrene pažnja svetske javnosti na hiljade osoba koje su nasilno otete od svojih porodica i postale žrtve trgovine ljudima“, istakao je Metelica i zahvalio Srbiji na organizaciji pres-konferencije. Prema njegovim rečima, sa ovako složenim problemom moguće je uspešno se boriti samo kroz sveobuhvatnu međunarodnu saradnju.

 

Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije u Srbiji Lidija Marković naglasila je da je IOM u stalnoj koordinaciji sa nacionalnim partnerima, na prvom mestu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, kao i sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, Centrom za zaštitu žrtava trgovine ljudima, agencijama Ujedinjenih nacija i nevladinih organizacija sprovodi projekte sa ciljem da se poboljša mehanizam koordinacije, pomoći i zaštite žrtava trgovine ljudima.

 

„U ovom trenutku, Međunarodna organizacija za migracije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije i Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima zajednički sprovode projekat čiji je cilj da dodatno podrži sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv trgovine ljudima, kroz uspostavljanje i jačanje partnerstva između centralnog i lokalnog nivoa“, istakla je Lidija Marković.

 

Prisutnima se obratila i direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Sanja Kljajić, koja je predstavila statističke podatke u vezi sa trgovinom ljudima u Republici Srbiji.