**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

29. 03. 2016. Potpisan Sporazum koji za cilj ima edukaciju u postupanju sa „decom ulice“

 

29. 03. 2016. Potpisan Sporazum koji za cilj ima edukaciju u postupanju sa „decom ulice“

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i nevladina organizacija „Save the children“ potpisali su danas u Beogradu Sporazum o saradnji koji za cilj ima edukaciju pripadnika policije, komunalne policije i zaposlenih u centrima za socijalni rad i domovima zdravlja u postupanju sa decom koja rade ili žive na ulici.

 

Po potpisivanju Sporazuma, ministar Stefanović je naveo da je u poslednjih deset godina zabeleženo da veliki broj dece iz najugroženijih kategorija stanovništva, koja žive i rade na ulici, biva zloupotrebljeno i primorano na prošnju i različite vidove radne eksplotacije.

 

„Deca koja žive i rade na ulici, u najvećem broju slučajeva identifikovana su kao žrtve zapuštanja, zlostavljanja i iskorišćavanja, od strane roditelja ili staratelja, a ponekada i od vršnjaka“, rekao je Stefanović.

 

Ministar policije je kao zabrinjavajući izneo podatak da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u poslednje četiri godine zbog zanemarivanja dece od strane roditelja ili staratelja, podnelo 1.175 prekršajnih prijava i 197 krivičnih prijava protiv 235 osoba.

 

„Kao društvo moramo uložiti više napora u rešavanju ovog problema“, rekao je Stefanović i dodao da potpisani Sporazum podrazumeva preuzimanje hitnih aktivnosti, od različitih protokola do edukacija, koje će policajcima, koji su u prvim redovima u borbi za „decu ulice“, pomoći da adekvatnim znanjem nađu efikasno rešenje za ovaj problem.

 

29. 03. 2016. Potpisan Sporazum koji za cilj ima edukaciju u postupanju sa „decom ulice“

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako je naveo Stefanović, sprovodi niz preventivnih aktivnosti, kojima kroz edukaciju, najmlađe sugrađane upozorava na opasnosti od upotrebe narkotika, značaja bezbednosti saobraćaja i problema vršnjačkog nasilja.

 

„Sve to dalje rezulate i doprinosi smanjenju opšte stope kriminaliteta, koja je u Srbiji već prethodne godine smanjena za 9,7 odsto“, naveo je ministar policije.

 

Stefanović je ukazao da su deca koja žive na ulici izložena većim bezbednosnim i zdravstvenim rizicima, od verbalnog nasilja i diskriminacije, preko eksploatacije do povećanog rizika da postanu žrtve saobraćajnih nesreća, trgovine ljudima.

 

„U poslednjih deset godina četvoro dece je u saobraćajnim nesrećama izgubilo život, Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima, među 40 žrtava, identifikovao je 10 maloletnih lica, šest devojčica i četiri dečaka koji su bili žrtve trgovine u cilju prinudnog prosjačenja“, kazao je Stefanović.

 

Ministar je istakao da je neophodno da svi segmenti društva zajedno rade kako bi se osigurala bezbednost, egzistencija i edukacija dece i na taj način postiglo da se ona više ne vraćaju na ulicu.