**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

28. 05. 2015. Održan OEBS Godišnji sastanak na temu ilegalnih migracija i trgovine ljudima

 

28. 05. 2015. Održan OEBS Godišnji sastanak na temu ilegalnih migracija i trgovine ljudima

Stručnjaci za krivično pravo i predstavnici međunarodnih organizacija okupili su se u Beogradu na OEBS-ovom Godišnjem sastanku policijskih eksperata (APEM), gde će razmatrati nove pojave koje se tiču veza između organizovanog kriminala, iregularnih migracija i trgovine ljudima.

 

Tokom diskusije biće reči o potencijalnim novim načinima da se ojača multiagencijska saradnja u borbi protiv trgovine ljudima i kriminalom u vezi sa migracijama, koji na prostoru OEBS-a sprovode organizovane kriminalne grupe.

 

28. 05. 2015. Održan OEBS Godišnji sastanak na temu ilegalnih migracija i trgovine ljudima

 

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Nikolić rekao je otvarajući skup: “Glavni motiv za krijumčarenje ilegalnih imigranata i trgovinu ljudima je finansijska dobit. Stoga, moraju biti preduzete sve mere da se uđe u trag na taj način stečenim dobrima i da se ona konfiskuju.” Nikolić je potvrdio posvećenost Srbije ovoj temi i izrazio zadovoljstvo prilikom koju APEM, kao odlična platforma, stvara za diskusiju, deljenje primera dobre prakse, neformalne kontakte i doprinos međunarodnoj, multiorganizacijskoj saradnji.

 

U svojoj uvodnoj reči, koordinator OEBS-a za aktivnosti usmerene na prekogranične pretnje, Aleksej Liženkov, ukazao je na alarmantnost podataka o kriminalnim poslovima u vezi sa krijumčarenjem ljudi. “Ističem činjenicu da su, u ovom slučaju, dobra koja se krijumčare i kojima se trguje ranjiva ljudska bića, često u stanju očaja, iz mnogobrojnih razloga, uključujući sukobe, nestabilnost i siromaštvo.Uveren sam da će ovaj sastanak doprineti da se identifikuju preporuke za jačanje kapaciteta za istraživanje, sudsko gonjenje i razbijanje organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem migranata i trgovinom ljudima.”

 

28. 05. 2015. Održan OEBS Godišnji sastanak na temu ilegalnih migracija i trgovine ljudima

 

Dvodnevni sastanak, koji okuplja eksperte iz zemalja OEBS-a i međunarodnih organizacija, zajednički organizuju OEBS-ovo Odeljenje za prekogranične pretnje, Policijsko odeljenje za strategiju i Predsedavanje Srbije OEBS-u.

 

Glavni zaključci sastanka poslužiće kao smernice za dalje aktivnosti na ovu temu na nacionalnim i regionalnim nivoima, kao i saveti i podrška OEBS-u pri pružanju tehničke pomoći državama-učesnicama i zemljama-partnerima.