**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

27. 09. 2014. Projekat SVS jedan od najuspešnijih

 

27. 09. 2014. Projekat SVS jedan od najuspešnijih

Projekat „Prekogranična zaštita i spasavanje od poplava“ Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova nagrađen je prestižnim priznanjem koje se dodeljuje za sprovođenje najuspešnijih projekata prekogranične i transnacionalne saradnje finansiranih iz IPA fondova.

 

Projekat je realizovan u okviru IPA prekograničnog programa Srbija-Crna Gora 2007-2013, u cilju smanjenje rizika od nesreća izazvanih prirodnim nepogodama u Srbiji i Crnoj Gori. Aktivnosti su se odvijala u u opštinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš u Srbiji i u opštinama Nikšić, Berane i Pljevlja u Crnoj Gori.Čak 45 članova lokalnih jedinica za zaštitu i spasavanje iz obe zemlje je obučeno za spasavanje na brzim vodama i u slučaju poplava .

 

Timovi koji su obučeni u martu na spasilačkoj vežbi na brzim vodama u Prijepolju aktivno su učestvovali u spasilačkim akcijama u majskim poplavama u Čačku, Šapcu i Obrenovcu, koristeći opremu koja je nabavljena u okviru projekta.

 

Zbog dobrih rezultata koje je pokazao, kao i dobrog upravljanja, efikasnosti i održivosti, odabran je kao jedan od 13 primera najbolje prekogranične prakse u Republici Srbiji u protekle dve godine, a predstavnicima Sektora priznanje je uručeno na četvrtoj Nacionalnoj konferenciji o prekograničnoj saradnji održanoj 26. septembra u Beogradu.

 

27. 09. 2014. Projekat SVS jedan od najuspešnijih

 

Konferencija je održana u organizaciji Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije u cilju predstavljanja dostignuća programa prekogranične i transnacionalne saradnje koji se sprovode u Republici Srbiji i susednim zemljama, kao i onih koji će se finansirati sredstvima Evropske unije u periodu od 2014. do 2020. godine.

 

Učesnicima su se, pored ministra bez portfelja u Vladi Republike Srbije zaduženog za evropske integracije i Nacionalnog IPA koordinatora Jadranka Joksimović, koja je i uručila priznanje predstavnicima SVS, obratili i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Majkl Devenport i Konstandinos Musurulis iz Generalnog direktorata za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije.

 

Na skupu je učestvovalo oko 300 predstavnika institucija Vlade Srbije, Evropske unije, regionalnih i lokalnih samouprava, akademske i stručne javnosti, medija, civilnog društva, kao i korisnika i potencijalnih korisnika programa.