**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

27. 02. 2015. Ukupan kriminal na području Vojvodine u prošloj godini smanjen za 8,9 odsto

 

27. 02. 2015. Ukupan kriminal na području Vojvodine u prošloj godini smanjen za 8,9 odsto

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović predstavio je danas na sednici Pokrajinskog saveta za bezbednost izveštaj o stanju bezbednosti na području Autonomne pokrajine Vojvodine za 2014. godinu.

 

Istovremeno, ministar je najavio da će od sutra početi da radi Odeljenje policije u Novom naselju u Novom Sadu, koje će zajedno sa patrolama Žandarmerije dovesti do povećanja bezbednosti građana.

 

Predstavljajući izveštaj, Stefanović je istakao da je ukupan kriminal na području Vojvodine u prošloj godini u odnosu na 2013. smanjen za 8,9 odsto, da je oduzeto 1,2 tone narkotika i oko 54 tone rezanog duvana i duvana u listu.

 

Stefanović je naveo da je na području Vojvodine počinjeno više od 30 hiljada krivičnih dela opšteg kriminala ili 9,2 odsto manje nego 2013. godine, a da su među njima najzastupljeniji imovinski delikti, koji su činili 70 odsto.

 

„Na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine evidentirano je oko 20 hiljada krivičnih dela protiv imovine, što je za 13,3 odsto manje u odnosu na 2013. godinu,“ rekao je Stefanović ukazavši da je smanjen broj razbojništava, razbojničkih krađa, teških krađa, krađa vozila...

 

Ministar je istakao da je ostvarena visoka efikasnost u rasvetljavanju ovih krivičnih dela, posebno iznuda - 77,8 odsto i razbojničkih krađa - 65,5 odsto.

 

On je naglasio da će policija, i pored povoljne statistike, usmeriti više snaga na rešavanju ovih slučajeva i da je jedan od prioriteta reformi koje se sprovode povratak policije u zajednicu.

 

27. 02. 2015. Ukupan kriminal na području Vojvodine u prošloj godini smanjen za 8,9 odsto

 

Strategija je urađena, radi se na izradi akcionog plana i cilj nam je da broj policajaca ne bude značajno veći, ali da budu tako raspoređeni da građanima budu vidljivi i da im uliju sigurnost rekao je Stefanović.

 

Ministar je ukazao da je tokom prošle godine na teritoriji Vojvodine zabeleženo 389 krivičnih dela nedozvoljenog držanja oružja i da je policija oduzela 460 komada.

 

Apelujući na građane da u postupku legalizacije oružja, koja će uslediti po novom Zakonu o oružju i municiji, predaju oružje koje imaju u ilegalnom posedu, Stefanović je upozorio da se 93 odsto krivičnih dela počini upravo ilegalnim oružjem.

 

Govoreći o krivičnim delima protiv života i imovine, ministar je naveo da je broj ubistava u prošloj godini smanjen za pet odsto u odnosu na 2013. godinu i da je prioritet Ministarstva da se u potpunosti rasvetle nerazrešena ubistva kako bi se građani osećali bezbedni i spokojni.

 

Govoreći o trgovini narkoticima, Stefanović je ukazao da je na teritoriji Vojvodine prošle godine zaplenjeno 1,2 tone narkotika.

 

„Višestruko je veća količina zaplenjenog heroina, 107 kilograma 2014. u odnosu na devet kilograma koliko je zaplenjeno 2013. godine, dvostruko je povećana zaplena ekstazija, sa 14 kilograma na 33, 6, “ precizirao je Stefanović.

 

Ministar je dodao da je na teritoriji Vojvodine prošle godine zaplenjeno 5.876 bokseva cigareta i oko 54 tone rezanog duvana i duvana u listu.

 

27. 02. 2015. Ukupan kriminal na području Vojvodine u prošloj godini smanjen za 8,9 odsto

 

Na području Vojvodine nastavljena je tendencija smanjenja broja međunacionalnih incidenata. U odnosu na 2013. godinu evidentirano je 15 odsto manje incidenata, posebno ispisivanja grafita i oštećenja verskih objekata.

 

Predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da policija zaslužuje da joj se skine kapa za rezultate ostvarene u majskim poplavama, reagovanje na incidente posle utakmice Srbija-Albanija, sprečavanje ilegalnih migracija i rasvetljavanje svirepog ubistva Tijane Jurić.