**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

26. 06. 2014. Ministar Stefanović: Prioritet i borba protiv narkodilera

 

26. 06. 2014. Ministar Stefanović: Prioritet i borba protiv narkodilera

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović govorio je danas na završnoj konferenciji Tvining projekta „Implementacija Strategije za borbu protiv droga - komponente smanjenja ponude i tražnje“, na kojoj su istaknuti najznačajniji rezultati projekta i predstavljeni zadaci u narednom periodu.

 

Stefanović je naglasio da je, po preuzimanju funkcije, kao jedan od prioriteta svojim saradnicima postavio borbu protiv narkodilera, a kao jedan od najvažnijih ciljeva njihovo izbacivanje iz školskih dvorišta.

 

26. 06. 2014. Ministar Stefanović: Prioritet i borba protiv narkodilera

 

„Svako dete i svaka porodica moraju biti zaštićeni. Njihova sigurnost i bezbednost naš je najvažniji zadatak“, rekao je Stefanović i dodao da policija poslednja dva meseca intenzivno radi na pronalaženju svih narkodilera i pojačava pritisak kako bi svela na najmanju moguću meru sve tokove droge u našoj zemlji.

 

Stefanović je ukazao da su formirani timovi koji će ispitati imovinu narkodilera, njihove kontakte i saradnike, pa čak i kada se radi o njihovim vezama u policiji i naglasio da u tim istragama neće biti zaštićenih.

 

„Naš zadatak je da budemo lideri u borbi protiv droga u našem regionu. Danas Srbija čini velike napore da, i kroz realizaciju projekata ovog tipa, dâ svoj doprinos ublažavanju štetnih posledica i smanjenju prisutnosti ovog fenomena“, istakao je ministar Stefanović.

 

Stefnović je rekao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova od samog početka podržavalo projekat i svoje resurse stavilo na raspolaganje kroz razmenu informacija i ukazivanje na potrebe nadležnih institucija.

 

26. 06. 2014. Ministar Stefanović: Prioritet i borba protiv narkodilera

 

U okviru ovog projekta preko 100 policijskih službenika i predstavnika Uprave carina prošlo je obuke na kojima su dodatno upoznati sa problematikom droga, a predstavljeni su i najnoviji trendovi proizvodnje i trgovine narkoticima, metode istraga, počevši od njihovog pokretanja do izricanja presuda za obavljanje kriminalnih delatnosti, objasnio je ministar.

 

Stefanović je naveo da su tako krajem 2013. i početkom 2014. godine realizovane akcije spaljivanja zaplenjene droge kada je uništeno ukupno preko 1.500 kilograma narkotika.

 

26. 06. 2014. Ministar Stefanović: Prioritet i borba protiv narkodilera

 

„Projektom je istaknuta važnost saradnje državnih institucija koje se bave problemima droga. S obzirom na kompleksnost ovog problema, bezbednosni i sigurnosni aspekti kojima se bavi Ministarstvo unutrašnjih poslova, ne mogu pružiti zadovoljavajuće rezultate bez oslanjanja na tesnu saradnju sa Ministarstvom zdravlja, Upravom carina, Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstvom pravde i drugim relevantnim subjektima“, objasnio je Stefanović.

 

Ministar je dodao da će MUP nastojati da preporuke ovog Tvining projekta, posebno one koje se odnose na osnivanje Nacionalnog koordinacionog tela i Nacionalnog centra za monitoring, budu sprovedene u delo.

 

„Očekujemo da će formiranje ovih institucija predstavljati značajan korak na našem evropskom putu. Smatram da je za ostvarivanje navedenog, pre svega, neophodna implementacija Nacionalne Strategije za borbu protiv droga i Akcionog plana za njeno sprovođenje, ali i stalno unapređenje strategije kako bi rezultati borbe protiv narko dilera bili što efikasniji“, rekao je ministar Stefanović.

 

Na kraju izlaganja, ministar se posebno zahvalio Evropskoj uniji i zemljama članicama na svesrdnoj podršci koju pružaju Republici Srbiji u reformama i jačanju kapaciteta u procesu evropskih integracija.

 

26. 06. 2014. Ministar Stefanović: Prioritet i borba protiv narkodilera

 

U radu konferencije učestvovali su i ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar, šef delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Majkl Devenport, ambasador Savezne Republike Nemačke Hajnc Vilhelm, ambasador Češke Republike Ivana Hlavsova, predstavnik Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti od droga Frederik Deneker, predstavnik Ministarstva zdravlja Savezne Republike Nemačke Albert Kern i nacionalni koordinator za borbu protiv droga Češke Republike Jindrih Voboril.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, kao glavni nosilac projekta komponente smanjenja ponude i potražnje u Srbiji, sprovodilo projektne aktivnosti u saradnji sa Ministarstvom zdravlja - Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, a glavni partner tvining projekta sa strane zemalja članica Evropske unije je Ministarstvo zdravlja Savezne Republike Nemačke koje je realizaciju projekta poverilo Centru za interdisciplinarna istraživanja zavisnosti iz Hamburga, u konzorcijumu sa Nacionalnim centrom za praćenje droga i zavisnosti od droga Češke Republike.