**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

26. 03. 2015. U Novom Sadu održana javna rasprava o nacrtima zakona

 

26. 03. 2015. U Novom Sadu održana javna rasprava o nacrtima zakona

U Novom Sadu je održana prva javna rasprava o nacrtima zakona o policiji i zakona o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova.

 

U prisustvu predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, drugih državnih organa, privrednih subjekata, stručne i akademske javnosti, civilnog društva i medija, nova zakonska rešenja predstavili su Jasmina Stanojević i Nataša Milidragović iz Sekretarijata MUP-a, Jasmina Vasiljević, šef Biroa za informacije od javnog značaja i Miloš Oparnica, pomoćnik ministra i načelnik Sektora unutrašnje kontrole policije.

 

Govoreći o Nacrtu zakona o policiji, Nataša Milidragović je istakla ključne elemente novog koncepta rada policije: intenzivnija saradnja sa zajednicom u cilju unapređenja bezbednosnog ambijenta, izmene u organizacionoj strukturi Ministarstva, novu vrednost i ulogu strateškog planiranja, drugačiju regulativu policijskih ovlašćenja, bezbednosnih provera i sredstava prinude. Predložene su i izmene u oblasti kontrole rada i zakonitosti u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a jedna od važnih novina je i novi sistem karijernog napredovanja.

 

„Nacrt zakona o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova prvi je ovakve vrste u Republici Srbiji“, naglasila je Jasmina Vasiljević, uz napomenu da je Ministarstvo unutrašnjih poslova organ javne vlasti koji obrađuje najveći broj ličnih podataka. Prema njenim rečima, ključna namera ovog zakona jeste da, s jedne strane, omogući nesmetano obavljanje poslova iz nadležnosti Ministarstva, a sa druge, zaštiti pravo na privatnost i lične podatke svakog pojedinca.

 

26. 03. 2015. U Novom Sadu održana javna rasprava o nacrtima zakona

 

U izuzetno konstruktivnoj debati, pripadnici Ministarstva, pravosudnih organa, ali i stručnih i akademskih institucija, civilnog sektora i medija, izneli su brojne, veoma konkretne predloge i sugestije, koji će biti razmotreni u daljem procesu usaglašavanja ovih akata.

 

Javna rasprava traje do 20. aprila i biće organizovana u Kragujevcu, Nišu i Beogradu, a posle konsultacija sa predstavnicima domaće javnosti i relevantnih evropskih institucija, nacrti pomenutih zakona biće dostavljeni na odlučivanje Vladi, odnosno Narodnoj skupštini Republike Srbije.

 

26. 03. 2015. U Novom Sadu održana javna rasprava o nacrtima zakona