**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

25. 11. 2015. Unapređenje saradnje između Republike Srbije i Kraljevine Holandije

 

25. 11. 2015. Unapređenje saradnje između Republike Srbije i Kraljevine Holandije

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova i šef Pregovaračke grupe za Poglavlje 24 pristupnih pregovora Republike Srbije sa Evropskom unijom Aleksandar Nikolić posetio je Kraljevinu Holandiju, zemlju koja će predsedavati Evropskom unijom od januara do juna 2016. godine.

 

Na sastanku sa ministrom za migracije u Ministarstvu za bezbednost i pravdu, Klasom Dajkhofom, sagovornici su se složili da je pravi pristup u sklopu migrantske krize rešavanje uzroka, a ne posledica. Konstatovano je da Evropska unija još uvek traži svoj odgovor i da politika nije jasno definisana, kao i da Republika Srbija, radeći sve u sklopu sopstvenih kapaciteta, očekuje da pomogne u implementaciji rešenja, koji će na sveobuhvatan način urediti situaciju sa upravljanjem migratornih tokova na teritoriji Evrope i same Evropske unije.

 

Dogovoreno je da dve zemlje, iako se nalaze u različitim pozicijama kada je reč o migrantskoj krizi – Srbija kao zemlja kroz koju migranti samo prolaze, a Kraljevina Holandija kao zemlja destinacija migranata, intenziviraju saradnju i razmenu podataka, kako bi na lakši i predvidiv način mogli da se pripremimo za prihvat ili tranzit migranata tokom zimskog perioda.

 

Tokom sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova sa direktorom za evropske integracije Jostom Flamandom i koordinatorom za proširenje EU i politiku susedstva Suzan De Hrot, državni sekretar Nikolić ukazao je na sve izazove sa kojima se Pregovaračka grupa za Poglavlje 24 susrela tokom dosadašnjeg procesa pregovora. On je ovom prilikom istakao da Srbija očekuje poziv Kraljevine Holandije, kao predsedavajućeg za učešće na međuvladinoj konferenciji EU-Srbija, gde će i zvanično biti otvoreno ovo pregovaračko poglavlje. Dogovoreno je da se intenzivira saradnja sa regionalniim koordinatorom Kraljevine Holandije za vladavinu prava, posebno u sklopu praćenja i izveštavanja napretka Republike Srbije u integracionom procesu u EU.

 

25. 11. 2015. Unapređenje saradnje između Republike Srbije i Kraljevine Holandije

 

Predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije su istakli da je Republika Srbija već uradila veliki posao, da će Holandija i dalje insistirati na striktnoj implementaciji pravnih tekovina EU, ali i da će biti pravična i neće blokirati Srbiju sa novim zahtevima u okviru Poglavlja 24.

 

Tema terorizma i policijske saradnje u razmeni informacija oko terorizma bila je predmet razgovora sa Patricijom Zorko, zamenikom Nacionalnog koordinatora za bezbednost i borbu protiv terorizma Vlade Kraljevine Holandije.

 

Dogovorena je saradnja kada je reč o pisanju prve strategije za borbu protiv terorizma i pratećeg akcionog plana u Republici Srbiji, imajući u vidu da će naredne godine i Kraljevina Holandija dobiti novu, petogodišnju strategiju za borbu protiv terorizma.

 

Državni sekretar Nikolić je ukazao da je glavni metod borbe protiv terorizma i fenomena boraca na stranim ratištima međunarodna saradnja i razmena informacija. On je ponudio pomoć naše zemlje Evropskoj uniji u borbi protiv terorizma.

 

Patricija Zorko je ukazala da je pomoć Republike Srbije dobrodošla, da je danas prava i blagovremena informacija najvažnija, i da će Kraljevina Holandija podržati sve oblike dublje saradnje sa MUP-om Republike Srbije u cilju borbe protiv stranih terorističkih boraca.