**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

25. 03. 2015. Jednaka prava za sve građane Srbije

 

25. 03. 2015. Jednaka prava za sve građane Srbije

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović naglasio je danas, u obraćanju povodom predstavljanja Godišnjeg izveštaja za 2014. o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, da su jednaka prava i slobode zagarantovani svima. „Policija na isti način brine i o LGBT populaciji i neće dozvoliti njihovo ugrožavanje samo zato što su drugačije seksualne orijentacije“, naveo je ministar Stefanović tokom svog izlaganja u Narodnoj skupštini. Kao jedan od dokaza posvećenosti tom poslu, on je podsetio na obezbeđivanje uslova za mirno održavanje gej parade prošle godine.

 

Na podršku i saradnju srpske policije osvrnuo se i britanski ambasador Denis Kif, koji je naglasio važnost prisustva ministra Stefanovića na ovom skupu

 

„Policija neće dozvoliti da se bilo koji pripadnik manjinske ili socijalno ranjive grupe ili ma koji drugi građanin Srbije oseća nebezbednim u našoj zemlji, već ćemo se strogo držati zakona i Ustava Srbije i svih zagarantovanih prava“, poručio je ministar.

 

25. 03. 2015. Jednaka prava za sve građane Srbije

 

Kako je on istakao, Ministarstvo unutrašnjih poslova je početkom februara 2014. godine donelo Akcioni plan za unaprađenje saradnje i rada policije sa predstavnicima i udruženjima seksualno različitih osoba, kojim se predviđa unapređenje obuke, rada i saradnje policijskih službenika sa LGBT populacijom, borba protiv huliganizma, ekstremizma i nasilja u porodici, izrada priručnika za rad sa LGBT populacijom, opredeljivanje oficira za vezu, realizacija projekata prevencije sa ciljem poštovanja različitosti i promocija aktivnosti u zajednici. Mimo tih aktivnosti svakodnevno su praćeni svi mediji, internet-portali, ostvarivana komunikacija sa LGBT aktivistima i prikupljana su saznanja i obaveštenja od drugih državnih organa oko obezbeđenja i drugih priprema za organizovanje parade. Policija je aktivno učestvovala i u izradi godišnjeg izveštaja o stanju ljudskih prava LGBT osoba za 2014. godinu, u organizaciji „Gej strejt alijanse“.

 

Osim planova i strategije o zaštiti, policija je imala dosta posla i na terenu. Tokom prošle godine prijavljeno je sedam fizičkih i 12 verbalnih napada na pripadnike LGBT populacije. MUP je intervenisao i prosleđeno je 10 izveštaja nadležnom tužilaštvu, a 11 osoba je procesuirano. U prethodnoj godini bilo je i 66 pretnji LGBT populaciji preko društvenih mreža, ali je nakon brze policijske intervencije, privedeno 25 osoba i podneto 45 krivičnih prijava. Na inicijativu udruženja „Labris“, policija je realizovala pet dvodnevnih seminara na kome je učestvovalo 130 policijskih službenika iz područnih policijskih uprava na temu „Istopolni orijentacija i rodni identitet u radu policijskih službenika“, a sve u cilju unapređenja saradnje sa LGBT populacijom.

 

„Srbija ne sme biti plodno tle za širenje mržnje prema bilo kome ko je drugačije seksualne orijentacije, drugačije vere ili nacije“, zaključio je ministar Stefanović.

 

25. 03. 2015. Jednaka prava za sve građane Srbije

 

Ambasador Kif je tokom izlaganja, pored pohvala koje je uputio srpskoj policiji, podsetio da je napredak u oblasti ljudskih prava bitan deo ključnog Poglavlja 23 i izrazio uverenje da će reformski napori Vlade Srbije rezultirati skorim otvaranjem Poglavlja.