**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

24.10.2014. Štab: u Srbiji nisu zabeleženi slučajevi ebole

 

24.10.2014. Štab: u Srbiji nisu zabeleženi slučajevi ebole

Na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije konstantovano je da u Republici Srbiji nisu zabeleženi slučajevi ebole, ali da će, vodeći računa o interesu i zaštiti građana, u koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja biti formirani timovi koji bi bili spremni da reaguju ukoliko se takav slučaj pojavi kod nas.

 

Predsednik Republičkog štaba i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović istakao je da je potrebno da Ministarstvo zdravlja u koordinaciji sa drugim ministarstvima i Sektorom za vanredne situacije napravi preporuke o postupanju i merama koje treba preduzeti u slučaju pojave ebole na našem području.

 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da u Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj te bolesti i da Ministarstvo poštuje sve preporuke Svetske zdravstvene organizacije, obavlja pojačan nadzor na graničnim prelazima i vrši edukaciju medicinskog kadra kako bi ono pravovremeno reagovalo u slučaju pojave bolesti.

 

24.10.2014. Štab: u Srbiji nisu zabeleženi slučajevi ebole

 

Na sednici štaba razmatrano je i pitanje uvršćivanja programa edukacije učenika osnovnih i srednjih škola za postupanje u vanrednim situacijama.

 

Zaključeno je da je potrebno da Ministarstvo prosvete u saradnji sa drugim nadležnim ministarstvima, hitno krene u proceduru izmene postojećih nastavnih programa kako bi oblast zaštite i spasavanja stanovništva u vanrednim situacijama postala deo obrazovnog sistema Srbije.

 

Predsednik štaba ministar Stefanović istakao je da je neophodno da se otpočne sa procedurom, kako bi se do naredne školske godine ta oblast uvrstila u nastavni program.

 

"Mi ne tražimo da to bude neki novi predmet, niti da se izdvajaju neka dodatna sredstva za to, već da se u postojeće predmete ubace komponente edukacije deca na polju zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama", rekao je ministar Stefanović.

 

Republički štaba doneo je i odluku o ukidanju vanredne sitiacije u opštinama Ljubovija i Obrenovac, dok vanredna situacija ostaje na snazi u Krupnju, Bajinoj Bašti i Malom Zvorniku.

 

Na sednici štaba bili su prisutni i ministri Ivica Dačić, Kori Udovički, Aleksandar Antić i Velimir Ilić.