**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

24. 06. 2015. Evidentirano za trećinu više krivičnih dela sa elementima korupcije

 

24. 06. 2015. Evidentirano za trećinu više krivičnih dela sa elementima korupcije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u poslednjih godinu dana evidentirali su 2.480 krivičnih dela sa elementima korupcije, što je za 28 odsto više nego u istom periodu 2013/2014. godine, izjavila je danas zamenik šefa Kabineta ministra unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović.

 

„U skladu sa zadatim ciljevima bliže definisanim Akcionim planom za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, a zahvaljujući naporima ministra dr Nebojše Stefanovića, Ministarstvo unutrašnjih poslova za poslednjih godinu dana evidentiralo je ukupno 2.480 krivičnih dela sa elementima korupcije“, rekla je Hrkalovićeva.

 

Ona je ukazala da su među krivičnim delima sa elementima korupcije najčešća zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba službenog položaja, pronevera, primanje i davanje mita, kao i zloupotreba ovlašćenja u privredi.

 

“Ministarstvo posebnu pažnju posvećuje suzbijanju korupcije među pripadnicima MUP-a i jačanju kapaciteta Sektora unutrašnje kontrole. U prvih šest meseci ove godine, SUK podneo 87 krivičnih prijava, kojima je obuhvaćeno 113 policijskih službenika. To je čak 57 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Među krivičnim delima koja su počinili policijski službenici najzastupljenija su primanje i davanje mita i zloupotreba službenog položaja” istakla je zamenica šefa Kabineta.

 

Hrkalovićeva je precizirala da je Služba za borbu protiv organizovanog kriminala od aprila 2014. godine do juna ove godine podnela krivične prijave protiv 52 osobe zbog osnovane sumnje da su počinile 151 koruptivno krivično delo, kojima su naneli štetu budžetu Republike Srbije i raznim privrednim društvima za oko dva i po miliona evra i oko 785 miliona dinara.