**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

24. 06. 2015. Stefanović i Bačarova o problemu migranata i intenziviranju saradnje

 

24. 06. 2015. Stefanović i Bačarova o problemu migranata i intenziviranju saradnje

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Sofiji sa zamenicom premijera i ministarkom unutrašnjih poslova Republike Bugarske Rumijanom Bačarovom o problemu iregularnih migranata.

 

„Potrebno je da se više posvetimo pitanju pojačanog talasa migranata i azilanata koji stižu i u Republiku Srbiju i Republiku Bugarsku i pronađemo zajednička rešenja koja će biti održiva, a da istovremeno omogućimo poštovanje zakona i potpunu zaštitu naših državnih granica“, rekao je Stefanović nakon sastanka.

 

Govoreći o problemu iregularnih migranata, Stefanović je istakao da Republika Srbija podnosi veliki teret, kao i Bugarska, jer smo tranzitne zemlje iregularnim migrantima kojima je cilj zapadna Evropa.

 

„U Srbiji je od početka godine oko 32.000 osoba izrazilo nameru da traži azil“, precizirao je Stefanović i naglasio da problem iregularnih migracija nije problem jedne zemlje.

 

24. 06. 2015. Stefanović i Bačarova o problemu migranata i intenziviranju saradnje

 

Ministar je pozvao bugarsku delegaciju da u Beogradu prisustvuje sastanku, na kome će predstavnici nemačke, austrijske, srpske i mađarske policije zajedno tražiti rešenje za ovaj problem.

 

Zamenica premijera i ministarka unutrašnjih poslova Bugarske Bačvarova naglasila je da je cilj sastanka zajedničko rešavanje problema iregularnih migracija, istovremeno ukazavši da se Bugarska trenutno suočava sa četiri puta većim brojem iregularnih migranata i da preduzima sve mere u cilju zaštite granice, kako prema Srbiji, tako i prema ostalim susedima.

 

Ona je podržala inicijativu ministra Stefanovića i istakla da će Bugarska zajedno sa Srbijom raditi na rešavanju ovog zajedničkog problema.

 

Srpski ministar je tokom sastanka istakao da je saradnja policija dveju zemalja izuzetno kvalitetna, ali je ukazao i na potrebu za još efikasnijom saradnjom posebno u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, šverca i trgovine narkoticima. On je sa ministarkom Bačarevom razgovarao i o borbi protiv terorizma, najvećoj pošasti savremenog sveta.

 

„Zaključili smo da će saradnja preko zajedničkih kontakt - centara, ali i intenzivnija razmena informacija između srpske i bugarske policije, doprineti većoj bezbednosti građana dve države, ali i većoj efikasnosti u borbi protiv ovoga velikog zla“, rekao je Stefanović.

 

24. 06. 2015. Stefanović i Bačarova o problemu migranata i intenziviranju saradnje

 

Bačarova je istakla da je od izuzetne važnosti da granična saradnja sa Srbijom bude na što višem nivou i da je treba intenzivirati kroz zajedničke kontakt - centre.

 

Osvrnuvši se na proces evropskih integracija Srbije, Bačarova je istakla da Bugarska podržava evropski put Srbije.

 

Ministar Stefanović inicirao je potpisivanje sporazuma sa Bugarskom, kojim bi se detaljno utvrdila saradnja između dve policije, što bi doprinelo boljoj razmeni informacija, otkrivanju počinilaca krivičnih dela, kao i saobraćajno i granično patroliranje.