**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

Jovica Spajić postavio novi državni rekord – za šest dana pretrčao 702 kilometra

 

Jovica Spajić postavio novi državni rekord – za šest dana pretrčao 702 kilometra

Jovica Spajić, pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srbije i državni reprezentativac u ultramaratonu i ekstremnim trkama izdržljivosti, svojoj kolekciji medalja i uspeha na međunarodnoj sceni dodao je još jedan izuzetan rezultat. Na Svetskom ultramaraton kupu koji je održan od 13. do 19. marta u Atini, ostvario je veliki podvig – u trci koja je trajala šest dana neprekidnog trčanja, pretrčao je 702 kilometra i osvojio 1. mesto i zlatnu medalju, što ujedno predstavlja i novi državni rekord Srbije.

 

O veličini uspeha koji je Spajić ostvario najbolje svedoči podatak da je trku od 60 trenutno najboljih svetskih ultramaraton trkača, završilo samo njih 12 najizdržljivijih, ostali zbog velikog opterećenja i totalne iscrpljenosti nisu uspeli. Propozicije nalažu da se šest dana neprekidno trči na sertifikovanoj stazi dužine jedan kilometar, uz minimalne pauze za uzimanje vode i vitaminskih preparata. Takmičarima je dozvoljeno da po potrebi samoinicijativno uzimaju i veće pauze, ali se sve to računa kao dodatak na ukupno ostvareno vreme. Jovica je posle šest dana trčanja bez prestanka oslabio preko pet kilograma i trebaće mu desetak dana da se oporavi.

 

Jovica Spajić postavio novi državni rekord – za šest dana pretrčao 702 kilometra

 

Prošle godine na međunarodnoj ultramaratonskoj trci „Badwater 135“ u Kaliforniji, SAD, Jovica je osvojio 8. mesto u konkurenciji od 100 takmičara i bio najbolje plasirani učesnik iz Evrope. Staza je bila dugačka 217 kilometara i protezala se kroz jedan od najsurovijih terena na svetu –pustinju „Dolina smrti“, koju je Spajić istrčao za 29 sati. U 2014. godini ovaj odvažni i skromni pripadnik SAJ-a osvojio je čak šest medalja i postavio dva državna rekorda - na Paliću je za 24 časa pretrčao stazu dužine 223 km, dok je na trci „Icarus Florida Ultra Fest“, koja je održana u mestu Fort Loderdejl na Floridi, SAD, za šest dana neprekidnog trčanja istrčao stazu dužine 682,3 km. Sada je taj rekord oborio u Atini.

 

Nakon uspeha u Atini, sledi kratak predah, a zatim počinje pripreme za još veći izazov – učešće na najekstremnijoj trci na svetu „LA–ULTRA“, koja se u avgustu održava u surovim planinama Himalaja u Indiji i dugačka je 333 kilometra. Na ovoj trci učestvuju samo trkači koje pozove organizator, svetska elita u ekstremnom trčanju. Do sada je ovu neverovatnu trku uspelo da završi samo 17 takmičara. Nadamo se da će se njima pridružiti i Jovica, jer on to može i zaslužuje.