**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

24. 02. 2016. Konferencija ministara unutrašnjih i spoljnih poslova „Zajedničko rešavanje problema migracija“ u Beču

 

24. 02. 2016. Konferencija ministara unutrašnjih i spoljnih poslova „Zajedničko rešavanje problema migracija“ u Beču

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas u Beču da zabrinjava činjenica da ni godinu dana od početka migrantske krize nemamo jedinstven, principijelan i sveobuhvatni pristup ovom problemu i dodao da će kriza po svemu sudeći potrajati, ali da trenutna rešenja nisu dugoročna.

 

Srpski ministar policije je na konferenciji ministara unutrašnjih i spoljnih poslova u Austriji, koja nosi naziv „Zajedničko rešavanje problema migracija“, rekao da nam je nažalost trebalo godinu dana da dođemo do prvih zajedničkih rešenja o registraciji migranata duž zapadnobalkanske rute.

 

„Ne mogu odluke da se donose kao da imamo sve vreme ovog sveta. Izbeglička kriza je najvažnije pitanje sa kojim se danas suočava Evropa i traži rešavanje bez odlaganja. Mnogo je otvorenih pitanja danas o kojima moramo razgovarati, a vremena nemamo. Ukoliko u narednim danima ne izađemo sa zajedničkim stavom, proleće će nam doneti nove probleme i još teže izazove“, istakao je Stefanović.

 

On je dodao da je započeta zajednička profilacija migranata na grčko-makedonskoj granici, koja je nedavno dogovorena u Zagrebu, ali da postoje određeni problemi prilikom registracije.

 

„Iskoristio bih ovu priliku da zamolim sve zemlje da se uključe u profilaciju migranata na grčko-makedonskoj granici, jer ukoliko migranti budu morali da se registruju na svakom graničnom prelazu, onda naša odluka iz Zagreba nema smisla“, naglasio je Stefanović.

 

24. 02. 2016. Konferencija ministara unutrašnjih i spoljnih poslova „Zajedničko rešavanje problema migracija“ u Beču

 

Stefanović je učesnike konferencije upitao i kakva je politika Evropske unije prema ekonomskim migrantima.

 

„Da li te migrante primamo ili ne? Šta je alternativa? I ko su zaista ekonomski migranti?“, bila su neka od pitanja srpskog ministra policije, koji je potom dodao:

 

„Kako da Srbija ili Makedonija na svoju teritoriju prime migrante koje ne žele druge države? Ako nam kolege iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Nemačke kažu da hoće da prime stotine, hiljade ili desetine hiljada Avganistanaca, Somalijaca ili Marokanaca, mi ćemo ih vrlo rado propustiti preko naše teritorije. Ali, ako nam svakoga dana stižu veoma jasne odluke ovih država da ne žele migrante koji nisu iz ratom zahvaćenih područja, čak ni u tranzitu preko svoje teritorije, šta onda ostaje Srbiji, osim da postupi na isti način“.

 

Ministar Stefanović je podsetio da je Srbija više puta isticala da želi da bude deo rešenja, ali samo ako u tome sve zemlje preuzmu deo tereta.

 

„Želim da vam ukažem, ukoliko Nemačka i Austrija ne zatvore svoje granice za prijem izbeglica, i Srbija to neće učiniti. Srbija ne može da bude kolektivni centar. Poštujemo ljudska prava, saosećamo sa izbeglicama rata jer smo i sami to iskusili na svojoj koži, pokazali smo svoju humanost i nesebičnost, ali isto tako moramo misliti na naše građane i njihove interese“, rekao je Stefanović.

 

Srpski ministar policije podsetio je okupljene na ministarskoj konferenciji u Beču da je Srbija tokom 90-tih godina na svoju teritoriju primila više od 400.000 izbeglica.

 

„I danas više od 200.000 njih se nalazi u nekom režimu pomoći ili u izbegličkom statusu. Dakle, Srbija zna šta je teret krize izbeglištva, Srbija želi da bude deo pomoći i Srbija se prema migrantima ponaša humano“, zaključio je Stefanović.