**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

24. 01. 2015. Zajedno u borbi protiv nasilja u porodici

 

24. 01. 2015. Zajedno u borbi protiv nasilja u porodici

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i republički javni tužilac Zagorka Dolovac pozvali su sve nadležne institucije i građane da se priključe borbi protiv nasilja u porodici, jer je to zločin koji pogađa čitavo društvo.

 

Na sastanku kojem su prisustvovali i direktor policije Milorad Veljović i načelnici svih policijskih uprava u Srbiji razmatrani su predlozi za unapređenje postupanja MUP-a i tužilaštava u slučajevima nasilja u porodici.

 

"Moramo hitno i efikasno da delujemo i pojačamo stepen obučenosti policije", istakao je ministar Stefanović.

 

Prema njegovim rečima, srpska policija će angažovati i strane partnere za dodatnu edukaciju policije za postupanje u slučajevima porodičnog nasilja.

 

24. 01. 2015. Zajedno u borbi protiv nasilja u porodici

 

„Policija mora da bude partner žrtvama i da energičnije radi na suzbijanju takvih pojava koje su sve učestalije i neretko imaju tragične ishode“, naglasio je ministar.

 

Podsetio je da je 2013. godine donet Poseban protokol o postupanju policijskih službenika u slučajevima porodičnog nasilja i najavio donošenje i posebnog protokola kada je reč o seksualnom nasilju.

 

Istakao je i važnost saradnje sa tužilaštvom, a cilj je da se bolje definišu i uvećaju ovlašćenja policije u takvim slučajevima.

 

Ministar Stefanović poručio je policajcima da nije dovoljno samo reagovati tako što će se žrtva odvesti u sigurnu kuću, već da se mora delovati i preventivno, te da će se primenom svih novih mera, protokola i zajedničkog rada uočiti drastičan pad slučajeva nasilja u porodici.

 

Naglasio je da će Ministarstvo insistirati na pooštravanju sankcija za nasilnike kao i na većim mogućnostima policajaca da deluju.

 

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac izjavila je danas da je neophodna saradnja tužilaštva i policije kako bi se brzo reagovalo i omogućilo prikupljanje kvalitetnih dokaza u slučajevima nasilja u porodici.

 

"Cilj nam je pravosnažna i osuđujuća presuda za nasilnika, a to možemo samo uz jake dokaze", naglasila je Dolovac .Ona je rekla da se neretko desi da protiv nasilnika postoji veći broj prijava, ali da zbog nedostatka materijalnih dokaza ne može adekvatno da se reaguje.

 

Poručila je da pred nasiljem u porodici ni jedan deo društva ne sme da zatvara oči i da to nije posao samo za tužilaštvo i policiju.

 

Takođe je istakla bitnost potpunog usklađivanja i standardizacije srpskih propisa u toj oblasti sa propisima EU i drugih međunarodnih institucija.

 

24. 01. 2015. Zajedno u borbi protiv nasilja u porodici