**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

23.05.2015. - Stefanović apelovao na građane da legalizuju oružje

 

23.05.2015. - Stefanović apelovao na građane da legalizuju oružje

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović apelovao je danas na građane da do završetka akcije, predaju ili legalizuju oružje koje imaju u ilegalnom posedu, kako ne bi snosili zakonske posledice.

 

Stefanović, koji je u Beogradu prisustvovao akciji promovisanja legalizacije oružja, precizirao je da je ta kampanja počela 4. marta ove godine i da je do sada predato 114 automatskih pušaka, 14 automatskih pištolja, četiri ručna raketna bacača tipa "zolja", 518 bombi i eksplozivnih sredstava, 78.534 komada municije različitog kalibra i ukupno 3. 587 komada oružja.

 

"Apelujemo na građane da iskoriste priliku da u ovih 12 dana, bez zakonskih posledica i pitanja o poreklu, oružje u ileganom posedu vrate ili registruju", istakao je ministar policije.

 

Stefanović je upozorio da će se oni, koji to ne budu učinili, suočiti sa ozbiljnim zakonskim posledicama, jer su kazne za posedovanje oružja, bez dozvole, posebno automtaskog oružja ili ekspolozivnih naprava, veoma oštre.

 

Ministar je pozvao građane da se zato da se ne igraju sa zakonom i da ne rizikuju zatvorske kazne koje im sud može odrediti, već da oružje legalizuju ili predaju.

 

Podsetivši da je ovo šesta akcija legalizacije od 1992. godine, Stefanović je objasnio da se kampanja lagalizacije odvija u svim gradovima i opštinama u Srbiji.

 

"Obavljamo kampanju i radićemo je po svim opštinama i gradovima u Srbiji. Policijske uprave upoznaju građane sa ovom mogućnošću i želimo da iskoristimo priliku da najveći broj naoružanja ljudi predaju", rekao je ministar policije.

 

Stefanović je istakao da će policija u narednom periodu obavljati pojačanu kontrolu rada na proinalaženju oružja u ileganom posedu i dodao novi Zakon o oružju i municiji.

 

Govoreći o slučajevima porodičnog nasilja, Stefanović je ukazao da policija svakom, čak i potencijalnom, počiniocu krivičnog dela nasilja u porodici preventivno oduzima oružje i da će ta činjenica biti jedna od bezbednosnih smetnji da ta osoba dobije dozvolu za držanje oružja.

 

"Neko ko se odlučio da tuče svoju ženu, dete, starije roditelje, člana porodice, ne može da računa na to da će mu država dati dozvolu za oružje", zaključio je Stefanović.

 

23.05.2015. - Stefanović apelovao na građane da legalizuju oružje

 

Koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano navela je da ta organizacija pruža punu podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova u procesu legalizacije i razvoju mirnog društva u Srbiji.

 

"Preostalo je još 12 dana da civilna društva predaju naoružanje i eksplozivna sredstva bez ikakvih pravnih konsekvenci. Mi ih pozivamo i apelujemo na njih da to učine", rekla je Solorano.

 

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt istakao je da situacija i događaji od pre nekoliko dana, pokazuju koliko je opasno imati ilegalno oružje u kući.

 

"Želeo bih da čestitam Ministarstvu unutrašnjih poslova na ovoj kampanji, koja se privodi kraju. Evropska unija pored finasijske, pruža i moralnu podršku ovoj aktivnosti i nadamo se da će na kraju ove kampanje biti prikupljena maksimalna količina naoružanja", rekao je Benedikt.

 

23.05.2015. - Stefanović apelovao na građane da legalizuju oružje