**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

23. 04. 2015. Regionalni seminar posvećen borbi protiv visokotehnološkog kriminala u Jugoistočnoj Evropi

 

23. 04. 2015. Regionalni seminar posvećen borbi protiv visokotehnološkog kriminala u Jugoistočnoj Evropi

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović rekao je danas da je pravovremena i efikasna policijska saradnja u regionu Jugoistočne Evrope jedan od prioriteta u radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

 

Obraćajući se na Regionalnom seminaru posvećenom borbi protiv visokotehnološkog kriminala u Jugoistočnoj Evropi, Stefanović je podsetio da visokotehnološki kriminal postaje sve veća društvena opasnost koja sa sobom često nosi ogromnu materijalnu štetu.

 

23. 04. 2015. Regionalni seminar posvećen borbi protiv visokotehnološkog kriminala u Jugoistočnoj Evropi

 

„Zato je međunarodna policijska saradnja u ovoj oblasti od izuzetnog značaja, kako bi mogli na najbolji način da odgovorimo na ovu pošast savremenog društva. Duboko smo svesni činjenice da rešavanje problematike visokotehnološkog kriminala iziskuje poštovanje međunarodnih obaveza, kvalitetnu koordinaciju i precizno određenu saradnju“, naglasio je ministar.

 

Stefanović je dodao da se saradnja u regionu Jugoistočne Evrope odvija na osnovu sporazuma o međusobnoj bilateralnoj i regionalnoj saradnji, kao i kroz regionalna koordinaciona tela osnovana sa namerom da se borba protiv kriminala u ovom regionu odvija na brži i efikasniji način.

 

„Da ti sporazumi nisu samo puko slovo na papiru, već da iza toga stoje ozbiljni rezultati pokazuje i nedavni primer zajedničke regionalne akcije pod nazivom „Centrala“ koju su tokom marta 2015. godine zajednički sproveli MUP Republike Srbije i MUP Republike Makedonije“, naglasio je ministar Stefanović i podsetio da su osumnjičeni u iznajmljenim stanovima u Beogradu i Gostivaru u Makedoniji vršili krivična dela prevare na taj način što su preusmeravali međunarodni telefonski saobraćaj korišćenjem "VOIP" tehnologije na neregistrovanim telefonskim priključcima domaćih mobilnih operatera i tako zaobilazili legalne telefonske rute. Na taj način oštećeni su operateri u Srbiji, Bosni i Hercegovini i drugim zemljama.

 

Ministar Stefanović je istakao da je sprovođenjem navedene akcije pronađena i zaplenjena veća količina računarske opreme, koja je bila aktivna u vreme pretresa prostorija osumnjičenih na lokacijama u Beogradu i Gostivaru, a pronađeno je i više od 40.000 telefonskih kartica izdatih od strane mobilinih operatera iz država širom regiona. Saradnja se odvijala preko SELEK centra u realnom vremenu, a planira se i dalji nastavak akcije u pravcu otkrivanja izvršilaca ovih krivičnih dela širom regiona Jugoistočne Evrope.

 

Prema rečima ministra, ovaj primer nije usamljen i saradnja se svakodnevno odvija sa svim državama u regionu po pitanju otkrivanja krivičnih dela iz oblasti kao što su: zloupotreba maloletnih lica u pornografske svrhe na internetu, ugrožavanje sigurnosti građana, širenje rasne i verske mržnje, netrpeljivosti, ksenofobija, rasizam, kao i zloupotrebe platnih kartica.

 

„Svedoci smo i obaranja medijskih internet portala čime se direktno ugrožava sloboda govora i pravo na drugačije mišljenje. Kako bi te slučajeve mogli efikasno da rešimo neophodna je dobra međunarodna saradnja, jer napadi najčešće dolaze sa teritorije druge države“, naglasio je Stefanović i dodao da je potreba za poznavanjem novih trendova i posedovanjem savremenih specijalizovanih tehnologija za istrage visokotehnološkog kriminala u ovom regionu veoma važna.

 

Ministar je rekao da je borbu protiv visokotehnološkog kriminala moguće podići na viši nivo od postojećeg samo intenzivnom razmenom informacija i iskustava u ovoj oblasti.

 

„Veliki broj prisutnih zvanica iz država Jugoistočne Evrope, međunarodnih organizacija, kao i predstavnika Republike Francuske koji su organizovali ovaj seminar jasno pokazuje spremnost država regiona da se na organizovan i sistematičan način zajednički borimo protiv ovih društveno opasnih pojava“, zaključio je ministar Stefanović i zahvalio se Ambasadi Republike Francuske na pomoći koju je pružila Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije u svim prethodnim godinama, posebno u oblasti edukacije i razmene iskustava u borbi protiv visokotehnološkog kriminala.

 

23. 04. 2015. Regionalni seminar posvećen borbi protiv visokotehnološkog kriminala u Jugoistočnoj Evropi

 

Ambasadorka Francuske Kristin Moro rekla je da je dvodnevni seminar dobra prilika za razmenu iskustava i informacija dobre prakse između stručnjaka za oblast borbe protiv visokotehnološkog kriminala.