**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

22. 04. 2015. Akcioni plan u duhu pravne tekovine Evropske unije

 

22. 04. 2015. Akcioni plan u duhu pravne tekovine Evropske unije

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa ambasadorom Evropske unije u Beogradu Majklom Davenportom sa kojim je razgovarao o finalizaciji Akcionog plana za Pregovaračko poglavlje 24 pristupnih pregovora Republike Srbije i Evropske unije, kao i o nastavku saradnje u oblasti vanrednih situacija nakon pristupanja Republike Srbije Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije.

 

Ministar Stefanović ukazao je da je treća verzija Akcionog plana za Poglavlje 24 pristupnih pregovora završena, kao i da je mišljenje o finansijskom delu Akcionog plana pozitivno, što je veoma važno zbog održivosti finansiranja predviđenih aktivnosti. Ministar je naglasio da će MUP informisati relevantne odbore Narodne skupštine Republike Srbije o samom procesu, nakon čega će i formalno biti u mogućnosti da uputi Akcioni plan Evropskoj komisiji radi davanja mišljenja.

 

22. 04. 2015. Akcioni plan u duhu pravne tekovine Evropske unije

 

Tokom razgovora predstavljene su aktivnosti po pregovaračkoj grupi u poslednja tri meseca i ukazano je da je ovo pokazatelj da Ministarstvo i Vlada Republike Srbije predano rade na ispunjavanju preporuka Evropske komisije kao da su pregovori već otpočeli.

 

Ambasador Davenport pozdravio je mogućnost da Srbija uputi treću verziju Akcionog plana na mišljenje Evropskoj komisiji i rekao da je taj dokument u duhu onoga što predviđaju pravne tekovine Evropske unije, kao i da reflektuje sve one preporuke koje su dostavljene Republici Srbiji tokom procesa skrininga za Poglavlje 24.

 

Kada je reč o nastavku saradnje između Republike Srbije i Evropske unije, u oblasti vanrednih situacija, dogovoreno je da se, u narednom periodu, promoviše korist od članstva Republike Srbije u Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije, kao i da se počne sa izradom funkcionalne analize odnosno studije izvodljivosti za potrebu uvođenja i implementacije Jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve „112“ u Republici Srbiji.