**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

22. 04. 2015. Katastrofe ne poznaju državne granice

 

22. 04. 2015. Katastrofe ne poznaju državne granice

Na sastanku Inicijative za prevenciju i spremnost u slučaju katastrofa za jugoistočnu Evropu, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković i pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izrazili su spremnost Ministarstva za unapređenje saradnje, posebno u preventivnom delovanju u slučaju požara, poplava, zemljotresa.

 

Na skupu, kome prisustvuju predstavnici desetak država regiona ukazano je i da vanredne situacije ne poznaju državne granice i da je zato neophodno unaprediti kapacitete za reagovanja na nacionalnom i regionalnom nivou.

 

„Katastrofe ne poznaju državne granice“, istakao je državni sekretar i dodao da je zbog toga neophodno unaprediti kapacitete kako na nacionalnom, tako i na regionalnom nivou za adekvatnu pripremu, reagovanje u vanrednim situacijama i pružanje odgovarajuće pomoći ugroženim zajednicama i regionu. Miličković je naglasio da je jedna od osnovnih uloga Inicijative da ojača povezanost zemalja članica, pospeši njihovu međusobnu saradnju, kao i saradnju sa ostalim evropskim zemljama.

 

Govoreći o značaju 2015. godine za Srbiju, jer pored predsedavanja ovom inicijativom, predsedava i OEBS-om, državni sekretar je istakao da je Srbija posvećena procesu evrointegracija i potvrdio njenu rešenost da uloži dodatne napore za jačanje kapaciteta kako bi se poboljšala bezbednost građana, kulturnih i materijalnih dobara i razvila međunarodna saradnja.

 

22. 04. 2015. Katastrofe ne poznaju državne granice

 

„Države regiona moraju više da se pomažu i da sarađuju kako bi se mnogo više uradilo u prevenciji svih vanrednih situacija“, rekao je načelnik Marić, podsetivši da je Srbija 16. aprila postala 33. država članica Mehanizma civilne zaštite Evropske unije, čime je stekla pravo na pogodnosti u slučaju vanrednih situacija, poput punopravnih članica Evropske unije.

 

Na dvodnevnom skupu, pored Srbije, učestvuju predstavnici službi za vanredne situacije iz Makedonije, Crne Gore, Albanije, Hrvatske, BiH, Bugarske, Italije.