**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

22. 02. 2016. Srbija neće postati sabirni centar za migrante

 

22. 02. 2016. Srbija neće postati sabirni centar za migrante

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Kraljevine Švedske Andersom Igemanom da Srbija neće postati sabirni centar za migrante i da će Srbija učiniti sve za postizanje zajedničkog evropskog rešenja tog problema, ali i da mu je žao što pre godinu dana nismo preduzeli mere koje se preduzimaju danas.

 

„Potreban je zajednički pristup na evropskom nivou ako želimo da predupredimo sve ono što se dešava i što će se dešavati sa porastom broja migranata na proleće. Treba definisati kako će se zemlje ponašati sa ekonomskim migrantima. Švedska je jedna od najopterećenijih zemalja migrantima. Razumemo koje napore Ministarstvo unutrašnjih poslova Švedske čini da zemlja ostane bezbedna, ali i da pruža sve potrebne uslove migrantima. Srbija želi da pomogne zemljama koje preuzimaju najveći teret kao što su Švedska i Nemačka“, rekao je ministar Stefanović.

 

Govoreći o odličnoj bilateralnoj saradnji, Stefanović je istakao da dve policije razmene godišnje oko 500 informacija.

 

„Ova poseta je kruna zajedničke uspešne saradnje u poslednjih nekoliko godina. U akciji “Skandinavac“, uspeli smo da zaustavimo šverc 5,5 kilograma heroina i razbijemo krijumčarsku grupu. Takođe, imali smo uspešne akcije u kojima je zaplenjeno oko 600. 000 komada cigareta vezanih za grupu koja je švercovala duvan kroz Srbiju prema Švedskoj i šverc oružja gde su dve policije pokazale zavidan nivo saradnje. Želimo da proširimo saradnju sa švedskom policijom i u oblasti saradnje na terenu“, naglasio je ministar i dodao da je od Švedske policije preuzet model karijernog napredovanja kao i policije u lokalnoj zajednici, i da se nada da će građani osetiti sve benefite zajedničke saradnje - da su policajci efikasniji, a država bezbednija.

 

22. 02. 2016. Srbija neće postati sabirni centar za migrante

 

Ministri su na sastanku razgovarali i o izazovima terorizma . Kako je Stefanović naveo, Republika Srbija je spremna da sarađuje sa Švedskom i u toj oblasti, da razmenjuje informacije u vezi sa migrantima koji prolaze kroz našu zemlju i koji mogu biti bezbednosno interesantni.

 

„Štiteći bezbednost Srbije želimo da pomognemo i drugim zemljama, da ne dozvolimo da se u Evropi dogode teroristički udari koje zajedno možemo da sprečimo“, rekao je ministar Stefanović.

 

Ministar se zahvalio Kraljevini Švedskoj na ogromnoj pomoći koja je pružena Ministarstvu unutrašnjih poslova, na finansiranju akcionog plana, tj. aktivnosti vezanih za Poglavlje 24 kao i za program strateškog upravljanja kroz koje je uloženo preko 9 miliona evra što je bilateralno najveća pomoć MUP-u.

 

„Zahvalan sam što Švedska podržava Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji i zajednički ćemo raditi da naš policijski aparat bude efikasniji i da srpska policija, kada postanemo članovi Evropske unije, bude jedan od stubova bezbednosti“, rekao je ministar dr Nebojša Stefanović.

 

Ministar unutrašnjih poslova Kraljevine Švedske Anders Igeman saglasio se sa ministrom Stefanovićem da je ostvarena jako dobra saradnja između ministarstava dve zemlje. On je naglasio da Švedska pruža podršku Srbiji kada je reč o članstvu u Evropskoj uniji i da se nada da će se pre leta otvoriti nova pregovaračka poglavlja. Igeman se saglasio takođe i da Evropa kao celina mora da preuzme odgovornost u rešavanju migrantske krize i da se zajednički moramo uhvatiti u koštac sa svim izazovima.