**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

21. 10. 2015. Stefanović: U borbi protiv kriminala nema povlašćenih

 

21. 10. 2015.  Stefanović: U borbi protiv kriminala nema povlašćenih

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović izjavio je danas u Vrbasu da će novi Zakon o policiji, koji je poslat na mišljenje Evropskoj komisiji, doprineti da srpska policija bude efikasnija i da građani dobiju policiju koja će biti profesionalnija, iskusnija i sposobnija i koja će svoj posao obavljati u najboljem interesu građana Srbije.

 

Stefanović je na tribini „Bezbednost građana“ istakao da je jedan od ključnih ciljeva Ministarstva unutrašnjih poslova reforma policije, koja će kroz novi zakon uvesti princip karijernog napredovanja.

 

„Čuo sam kritike da ovim zakonom ministar sebi daje veća ovlašćenja, a upravo predloženim rešenjima ministru policije oduzeta su brojna ovlašćenja, između ostalog i mogućnost vanrednog unapređenja polcijskih službenika“, rekao je Stefanović.

 

Prema njegovim rečima, nijedan ministar, posle donošenja ovog zakona, neće moći nekoga vanredno da unapredi, jer to nije karijerno napredovanje.

 

21. 10. 2015.  Stefanović: U borbi protiv kriminala nema povlašćenih

 

„Karijerno napredovanje znači da čin stičete isključivo na osnovu znanja i zasluga, tokom obavljanja posla policajac, da bi napredovao, mora pokazati požrtvovanje, rezultate i mora da ima odgovarajuću školu“, rekao je Stefanović.

 

On je naglasio da će se zakonom ojačati i Sektor unutrašnje kntrole, koji će po novom zakonu imati ovlašćenje da kontroliše ne samo policijske službenike, već i sve zaposlene u Ministarstvu - one koji se bave javnim nabavkama , ali i svim drugim poslovima u delokrugu MUP- a.

 

Snažna unutrašnja kontrola, kako je objasnio ministar policije, garantuje da niko neće obrukati svoju uniformu .

 

21. 10. 2015.  Stefanović: U borbi protiv kriminala nema povlašćenih

 

„Građanima treba policajac koji je čestit i odgovoran, koji je ozbiljan i koji hoće da radi, da sve one koji su se ogrešili o zakon strpa u zatvor“, rekao je Stefanović.

 

Ukazavši da u policiji ima korumpiranih policajaca, Stefanović je nalasio da Ministarstvo podnosi krivične prijave protiv policajaca koji su se ogrešili o zakon i da sa tom pojavom u svojim redovima želi da se obračuna.

 

U borbi protiv kriminala, kako je nagasio Stefanović nema povlašćenih i „Svako, bez obzira na stranačku pripadnost materijalno stanje ili funkciju koju obavlja, ukoliko je prekršio zakon biće priveden“.

 

Govoreći o pojačanom prilivu migranata, Stefanović je ukazao da je tokom 2008. godine u Srbiji zabeleženo svega 77 migranata, dok je samo danas zabeleženo da je u Srbiju ušlo oko 5.500.

 

„Ti ljudi mirno prolaze kroz Srbiju, ne čine krivična dela, ne kradu, ne prave probleme, ne tuku se sa našim stanovništvom“, rekao je Stefanović, istakavši da su jedini problemi sa kojima se, vezano za migrante, policija suočava krivična dela koja su počinjena nad njima.

 

Ministar policije je naglasio da Srbija neće biti kolateralna šteta migrantske krize.

 

„Niti će nama neko gurati migrante u našu zemlju, a da mi ne možemo nigde da ih pošaljemo, niti će u ovoj zemlji biti centri za stotine hiljada ljudi, niti mi to možemo samostalno finansijski da iznesemo, niti se realno od Srbije očekuje da se teret krize prevali na nas“, dodao je Stefanović.

 

Podsetivši da je Srbija kroz istoriju imala iskustva sa migracijama i proterivanjem, Stefanović je poručio da naša država mora biti humana i pristojna zemlja.

 

21. 10. 2015.  Stefanović: U borbi protiv kriminala nema povlašćenih

 

Govoreći o situaciji u regionu, terorističkim napadima u Kumanovu i Zvorniku neredima u Crnoj Gori, Stefanović je naglasio da srpska policija neće dozvoliti da se te krize prenesu na našu teritoriju.

 

„Živite u mirnoj i stabilnoj zemlji. Posao Vlade Srbije je da obezbedi da se vi na ulicama osećate sigurno i da pristojno živite od svog rada“, zaključio je Stefanović.

 

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Igor Bečić istakao je da su institucije države otvrene za sve građane i da se građani u opštini Vrbas osećaju sigurno.

 

„Decentralizacija lokalne bezbednosti znači da su za bezbednost, pored policije i tužilaštva, zadužene i lokalne zajednice, što je od značaja za jaču bezbednost građana“, rekao je Bečić, istakavši da je opština Vrbas formirala Savet za bezbednost saobraćaja i Odbor za bezbednost.