**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

21.10. 2014. Stefanović: Policija će razrešiti sve slučajeve napada

 

21.10. 2014. Stefanović: Policija će razrešiti sve slučajeve napada

Na današnjoj sednici Odbora Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove, koja je održana u Novom Sadu, razmatrano je stanje javne bezbednosti u Srbiji nakon incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija, kada je usledilo više napada na lokale u Vojvodini čiji su vlasnici uglavnom Albanci.

 

Sednici su prisustvali ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i direktor policije Milorad Veljović, kao i članovi Odbora za bezbednost Skupštine AP Vojvodine.

 

Odbor je osudio napade na imovinu pripadnika nacionalnih manjina, pozdravio brzu i konkretnu akciju MUP-a na otkrivanju počinilaca i spremnost i odlučnost države da se obračuna sa raspirivanjem nacionalne mržnje. Istovremeno, Odbor je zatražio od svih državnih organa da se omogući bezbedni ambijent za život svih građana Srbije. Srbija je država svih njenih građana, a bezbednost je jedan od ključnih uslova za razvoj i prosperitet, kako same države, tako i svih društvenih grupa i pojedinaca, rečeno je na Odboru.

 

21.10. 2014. Stefanović: Policija će razrešiti sve slučajeve napada

 

Ministar Nebojša Stefanović izjavio je da će policija razrešiti svaki pojedinačni slučaj napada na objekte u vlasništvu Albanaca u Srbiji, a da je do sada na razgovore u policiji bila 91 osoba, od toga 11 maloletnika, da je u toku utvrđivanje svih okolnosti svakog pojedinačnog događaja, a da će dalje procesuiranje pojedinaca zavisiti od tužilaštva.

 

- Policija je brzo reagovala i očekujem i da će i drugi organi nakon naših privođenja brzo i efikasno nastaviti procesuiranje – rekao je Stefanović i dodao da je sada situacija znatno mirnija, kao i da su građani shvatili da su ovakve stvari potpuno nedopustive. Sve policijske uprave su dobile naređenje da posebno zaštite imovinu i osobe koje bi mogle da budu meta ovakvih napada.

 

Ministar je napomenuo da se ne radi o organizovanom napadu, već o sporadičnim krivičnim delima i prekršajima. – U toku su privođenja osoba odgovornih za napad na neke objekte u Novom Sadu, a otkriveni su i počinioci napada na jedan objekat u Zrenjaninu – rekao je Stefanović i podsetio da je policija otkrila i počinioce napada na džamiju u Subotici, a da se radi o jednoj osobi srpske i jednoj osobi mađarske nacionalnosti.

 

Ističući da se u velikom broju slučajeva radi o maloletnim osobama, ministar je naglasio da, bez obzira na to što policija radi svoj deo posla, društvo mora da se postara da se ovakve stvari ne ponavljaju.

 

Ministar Nebojša Stefanović izrazio je i očekivanja da albanska vlast sve koji su učestvovali na incidentima na utakmici Srbija-Albanija 14. oktobra u Beogradu privede pravdi.

 

Stefanović je ponovio da je srpska policija brzo i efikasno uspela da otkrije počinioce gotovo svih krivičnih i prekršajnih dela koja su se dogodila u prethodnih sedam dana, čime je pokazala da su takvi postupci nedopustivi i da će počinioci biti oštro sankcionisani.

 

- To očekujem da uradi i albanska vlast. Srpska vlast je pokazala kako se obračunava sa izgrednicima i očekujem da albanska vlast postupi na isti način i sve one koji su učestvovali u incidentima na utakmici privede pravdi - rekao je Stefanović.

 

21.10. 2014. Stefanović: Policija će razrešiti sve slučajeve napada

 

Ministar Nebojša Stefanović je naglasio da ne postoji nijedna situacija na teritoriji Srbije koju policija ne može da razreši, ali je istovremeno ukazao na tehnička ograničenja i probleme s kojima se policija suočava.

 

Stefanović je napomenuo i da bi trebalo da bude pojačana saradnja policije sa skupštinskim odborima za bezbednost Vojvodine i Srbije i da je MUP spreman da tu saradnju intezivira.