**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

21. 09. 2015. Stefanović i Rot o srpskim tražiocima azila u Nemačkoj

 

21. 09. 2015. Stefanović i Rot o srpskim tražiocima azila u Nemačkoj

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa državnim ministrom za Evropu u Ministarstvu inostranih poslova SR Nemačke, Mihaelom Rotom o migrantskoj krizi, kao i srpskim tražiocima azila u Nemačkoj.

 

„Srbija na dobar način upravlja izbegličkom krizom i očekujem da Evropa uskoro izađe s paketom pomoći i kaže šta konkretno od sredstava možemo da dobijemo. Mi nismo bogata zemlja, ali želimo da budemo deo evropskog rešenja“ – rekao je ministar Stefanović i interesovao se na koji način Nemačka planira da učestvuje u rešavanju aktuelne izbegličke krize.

 

Ministar Rot je, odgovarajući na ovo pitanje, istakao nemačku zahvalnost i poštovanje narodu Srbije za pomoć koju svakodnevno pruža izbeglicama i pohvalio dobru organizovanost Vlade Srbije u rešavanju ovog problema.

 

21. 09. 2015. Stefanović i Rot o srpskim tražiocima azila u Nemačkoj

 

„Postupci vaše zemlje su znak da je Srbija, uprkos svojim ekonomskim problemima, u stanju da pomogne izbeglicama koje prolaze njenom teritorijom. Posetivši Informativni centar za migrante, uverio sam se da volonteri pružaju svakodnevno nadljudske napore kako bi im pomogli. Nemačka očekuje priliv oko 800.000 izbeglica do kraja godine i ima obavezu da odgovori tom zadatku, za šta država u ovom trenutku ima veliku podršku medija i građana“, rekao je ministar Rot.

 

Ministar Nebojša Stefanović je upoznao Mihaela Rota sa svakodnevnim aktivnostima MUP-a u pokušaju odvraćanja potencijalnih azilanata iz Srbije, kroz javne kampanje i upoznavanje potencijalnih tražilaca sa činjenicom da Nemačka tretira Srbiju kao sigurnu zemlju, zbog čega se zahtevi za azil odbijaju gotovo stopostotno.

 

Rot je podržao ministra Stefanovića i istakao da, bez obzira na tešku finansijsku situaciju u zemlji, traženje azila nije pravi put. On je, takođe, zaključio da Srbija može da računa na pomoć Nemačke u rešavanju problema sa izbeglicama.