**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

20. 11. 2015. Srbija bira kooperativni koncept borbe protiv terorizma

 

20. 11. 2015. Srbija bira kooperativni koncept borbe protiv terorizma

Predsedavajući Radne grupe za izradu Nacionalne strategije za borbu protiv terorizma i Akcionog plana za njeno sprovođenje, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Nikolić, zahvalio je Vladi Republike Italije i Misiji OEBS-a u Srbiji na pružanju podrške, u Vršcu, prilikom pokretanja projekta.

 

Pokretanju projekta prisustvovali su i šef Misije OEBS-a u Republici Srbiji, ambasador Petar Burkhard i ambasador Republike Italije u Beogradu Đuzepe Manco.

 

Nikolić je naglasio da Srbija želi da ispunjavanjem uslova koji su neophodni za članstvo u Evropskoj uniji doprinese izgradnji i daljem razvoju funkcionalnog, celovitog i efikasnog sistema Unije.

 

„Jačanje na nacionalnom nivou, bez izuzetka, doprinosi stabilnosti u regionu i šire. Naša težnja je i ostvarenje zapažene uloge u regionalnom, evropskom i svetskom konceptu suprotstavljanja terorizmu“ rekao je državni sekretar.

 

v

 

Prema Nikolićevim rečima u cilju efikasnijeg, efektivnijeg i ekonomičnijeg procesa izrade Nacionalne strategije za borbu protiv terorizma, formirana je podgrupa na operativnom nivou, sačinjena od predstavnika svih nadležnih institucija Republike Srbije, koji direktno ili indirektno kreiraju politiku Vlade u vezi sa borbom protiv terorizma. „Posebnu pažnju u izradi Strategije obratili smo na četiri stuba na kojima počiva evropski model: prevenciju, zaštitu, gonjenje, odgovor, odnosno umanjenje posledica od eventualnih terorističkih akata“, naglasio je Nikolić.

 

On je dodao i da će se po ovim smernicama postupati, saglasno međunarodno-pravnim standardima, uz poštovanje ljudskih prava i sloboda, nediskriminacije i tolerancije, uz jačanje vrednosti i tekovina demokratskog društva.

 

20. 11. 2015. Srbija bira kooperativni koncept borbe protiv terorizma

 

Takođe, Nikolić je konstatovao da smo svedoci dramatičnih terorističkih napada u različitim delovima sveta, koji predstavljaju civilizacijsku pretnju. „Država Srbija već čini sve u preventivnom smislu, kako bi se naši građani uvek osećali sigurno i bezbedno“, poručio je.

 

Nikolić je, govoreći o pretnji terorizma konstatovao da se Srbija, u svom odgovoru na terorizam, opredeljuje za kooperativni koncept. „Terorizam i organizovani kriminal prepoznati su kao globalni problem čije se rešenje ne može naći bez intenzivne međunarodne saradnje, koja mora biti prvenstveno unapređena u regionu Zapadnog Balkana“, rekao je državni sekretar MUP-a.