**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

20.11.2014. Stefanović i Han: Proces pristupnih pregovora odlična šansa za unutrašnje reforme MUP-a

 

20.11.2014. Stefanović i Han: Proces pristupnih pregovora odlična šansa za unutrašnje reforme MUP-a

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović priredio je radni ručak za komesara za susedsku politiku i politiku proširenja u Evropskoj komisiji Johanesa Hana i članove delegacije, tokom kojeg je razgovarano o procesu pristupanja Republike Srbije u Evropsku uniju.

 

Tom prilikom, ministar Stefanović je ukazao da je u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji, Ministarstvo unutrašnjih poslova odgovorno za rad Pregovaračke grupe po poglavlju 24 – pravda, sloboda i bezbednost i da je spremno da se, bez odlaganja i prelaznih perioda, do punopravnog članstva u Evropskoj uniji u potpunosti reformiše u zakonodavnom, institucionalnom i organizacionom smislu.

 

- Dugoročni cilj Ministarstva je da, do 2018. godine, u skladu sa politikom Vlade i ekspozeom predsednika Vlade, završimo proces usklađivanja sa normama Evropske unije i uspešno ih implementiramo, u cilju veće bezbednosti i boljeg života svih građana Republike Srbije. Kao kratkoročni cilj, očekujemo najkasnije da do marta 2015. godine završimo rad na Akcionom planu, usaglasimo ga sa Briselom, usvojimo na Vladi pregovaračku poziciju i otvorimo poglavlje 24 za pregovore na narednoj međuvladinoj Konferenciji u Briselu – rekao je ministar Stefanović.

 

Komesar Han se zahvalio na srdačnoj dobrodošlici konstatujući da je pred Ministarstvom i Republikom Srbijom dug i ne lak put do članstva, ali da će u njemu uvek u Evropskoj komisiji imati odgovornog partnera i sagovornika koji će biti tu da pomogne.

 

Stefanović i Han su se složili da je proces pristupnih pregovora odlična šansa za sprovođenje unutrašnjih reformi. U vezi sa tim, ministar Stefanović je ukazao na značaj usvajanja novog Zakona o policiji, koji će biti reformski, doneće dosta novina u postupanju policije i omogućiti smanjenje troškova i uštede u postupanju policijskih službenika Ministarstva.

 

Zajednički je konstatovana dobra saradnja Srbije i Evropske komisije tokom velikih poplava i sa zadovoljstvom istaknuto da su Republika Srbija i Ministarstvo unutrašnjih poslova otpočeli sa procedurom pristupanja mehanizmu civilne zaštite Evropske unije, čime će se omogućiti još brža reakcija na sve vrste elementarnih nepogoda u pružanju pomoći našoj zemlji od strane država članica EU.

 

Ministar Stefanović i komesar Han su se saglasili da će se u narednom periodu intenzivirati razgovori u okviru pregovaračkog poglavlja 24 - pravda sloboda i bezbednost, i izrazili nadu otvaranju pregovaračkog poglavlja 24 u mesecima koji su pred nama.