**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

20. 04. 2015. Tranzitne migracije zajednički problem Srbije i Belgije

 

20. 04. 2015. Tranzitne migracije zajednički problem Srbije i Belgije

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa državnim sekretarom za azil i migracije Kraljevine Belgije Teom Frankenom o unapređenju odnosa između dva ministarstva, potpisivanju bilateralnog sporazuma o budućoj saradnji, kao i njenom unapređenju u borbi protiv organizovanog, visokotehnološkog i svih drugih vidova kriminala, a posebno protiv trgovine narkoticima.

 

„Policijska saradnja je dobra, ali se može unaprediti kroz razmenu više informacija. Nastavićemo da sarađujemo, posebno oko pitanja azila i migracija, na čemu smo intezivno radili u prethodnih nekoliko meseci“, rekao je ministar.

 

20. 04. 2015. Tranzitne migracije zajednički problem Srbije i Belgije

 

Govoreći o napretku Srbije na putu ka evropskim integracijama, Stefanović je istakao da Republika Srbija i Ministarstvo unutrašnjih poslova završavaju treću verziju Akcionog plana. „Očekujemo da nakon rasprave u Odboru za Evropske integracije u Narodnoj skupštini verzija bude upućena Evropskoj komisiji, a nakon saglasnosti Evropske komisije, steći će se svi tehnički uslovi za otvaranje Poglavlja 24 koje je veoma važno za Srbiju i na čemu intezivno dugo radimo kroz Zakon o policiji“, istakao je Stefanović.

 

Državni sekretar Franken pohvalio je predan rad srpske vlade u procesu evrointegracija. „Za nas je region Zapadnog Balkana deo Evrope, o tome nema sumnje. Akcioni plan na kojem radite je dobro primljen i pozdravljen od strane Evropske komisije i Evropske unije. Evropska komisija je posvećena evrointegracijama vaše zemlje. Srpska vlada je na dobrom putu, daje sve od sebe, napreduje ka evrointegracijama. Otvaranje Poglavlja 24 jako je bitno zbog značaja pitanja unutrašnje bezbednosti, rada policije i pravosuđa, zato što moramo zajedno da se borimo protiv kriminala i svih vidova ekstremizma“, naveo je Franken.

 

20. 04. 2015. Tranzitne migracije zajednički problem Srbije i Belgije

 

Teo Franken pohvalio je dobru saradnju na polju borbe protiv ilegalnih migracija, lažnih azilanata i unutrašnje bezbednosti i pozvao ministra Stefanovića u Brisel kako bi se dobra saradnja ozvaničila potpisivanjem sporazuma. „Moram da podvučem da je Srbija zemlja bezbednog porekla, u kojoj su se održali slobodni izbori, a formirana vlada deluje po demokratskim načelima. Stoga još jednom ističem da ćemo izbeglice koje traže azil morati da odbijemo, zato što njihovo izbeglištvo nije političke, nego ekonomske prirode. Belgija ni sama nije zemlja meda i mleka“, naglasio je Franken i naveo tranzitne migracije kao zajednički problem i Srbije i Belgije. Naglasio je da će se lično založiti da se ispune zahtevi srpske vlade za veću podršku pri obezbeđivanju zelene granice.

 

20. 04. 2015. Tranzitne migracije zajednički problem Srbije i Belgije

 

Ministar Stefanović pozvao je ministra i državnog sekretara Belgije da dođu u Beograd 29. aprila kada će Republika Srbija i Stejt Department SAD održati veliku konferenciju posvećenu borbi protiv terorizma i ekstremizma, posebno ISIS-a.

 

„To je dobra prilika da se i zapadnoevropski partneri uključe u konferenciju“, poručio je ministar Stefanović i dodao da je Republika Srbija maksimalno posvećena svim vidovima borbe protiv terorizma i ekstremizma.