**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

20. 03. 2015. Zajedničko rešavanje problema džihadizma

 

20.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović poručio je danas u Beču, na konferenciji „Zajedničko rešavanje problema džihadizma“, da Republika Srbija u potpunosti podržava jedinstvenu reakciju svih zemalja u borbi protiv terorizma i da je, do sada, uhapsila i podigla optužnice protiv pet svojih državljana osumnjičenih za terorizam i povezanost sa terorističkim organizacijama.

 

„Terorizam je, nažalost, sveprisutan i predstavlja ogromnu pretnju stabilnosti, vrednostima naših demokratskih društava i pravima i slobodama naših državljana“, rekao je Stefanović na panelu „Reagovanje“.

 

Ministar je ukazao da je Srbija, kao jedan od kosponzora Rezolucije Saveta bezbednosti UN o stranim terorističkim borcima, promenila Krivični zakonik uvođenjem dva nova krivična dela - učestvovanje u ratu i organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi.

 

Prema njegovim rečima, kriminalizacija tih dela ne odnosi se samo na odlazak u borbe, već i na sve one koji organizuju, inspirišu, finasiraju i pomažu odlazak terorista.

 

 

„Naš cilj je da pronađemo i krivično procesuiramo sve za koje postoji sumnja da propagiraju svoju radikalnu islamističku ideologiju i regrutuju članove i simpatizere, presečemo kanale finansiranja i komuniciranja, sprečimo planiranje i izvršenje njihovih planova. To već daje rezultate i mi imamo mnogo manji broj takvih osoba nego ranije“, rekao je ministar.

 

Stefanović je dodao da je Srbija spremna da angažuje sve svoje raspoložive kapacitete, kako bi zajednički sa drugim zemljama stala na put terorizmu.

 

20. 03. 2015. Zajedničko rešavanje problema džihadizma

 

Region Zapadnog Balkana, kako je naveo, postaje sve primamljivije podneblje za vrbovanje i regrutaciju državljana koji sve učestalije uzimaju učešće u terorističkim acijama islamskih džihadista.

 

„Republika Srbija je veoma važna u regionu, u pogledu moći države i snage naših policijskih i bezbednosnih službi, zato što smo pokazali da smo relevantan partner, koji može da doprinese brzoj i efikasnoj borbi protiv svih terorističkih organizacija“, naglasio je Stefanović.

 

 

Ministar je naveo da je to važno za bezbednost građana i da će Srbija nastaviti da bude veoma oprezna i da razmenjuje informacije sa svim relevantnim partnerskim službama u Evropi i svetu.

 

Ukazavši da terorizam ne poznaje granice, da ne poštuje moralna načela i principe i da ne preza ni od čega kako bi propagirao svoja politička, verska i ideološka ubeđenja, ministar je istakao da odgovor na terorizam mora biti snažan i jedinstven, kako na nacionalnom, tako i na globalnom nivou.

 

 

“Srbija je među prvima osudila svaki akt terorizma i, u domenu svojih mogućnosti, daje konkretan doprinos u borbi protiv njega svakodnevnom razmenom informacija, učešćem u svim projektima i međunarodnim inicijativama“, rekao je Stefanović.

 

On je ukazao da se terorističkim organizacijama može suprotstaviti jedino mobilna, efikasna, dobro obučena i informisana policija.

 

 

Stefanović je podsetio da je Biro za koordinaciju službi bezbednosti, početkom januara, formirao mešovitu radnu grupu za borbu protiv terorizma, da je napravljen adekvatan normativan okvir i da su razvijeni značajni mehanizmi međunarodne saradnje koji će olakšati rad u zajedničkoj misiji borbe protiv terorizma

 

“Ministarstvo unutrašnjih poslova, u skladu sa svojim ovlašćenjima i nadležnostima, preduzima korake u reagovanju na terorizam i kroz pojačanu kontrolu graničnih prelaza. Moramo preseći korene terorizma, koji najčešće leže kako u ilegalnoj trgovini oružjem, pranju novca, tako i trgovini narkoticima“, upozorio je ministar policije.

 

 

Stefanović je pozvao učesnike panela na konferenciju posvećenu terorizmu, koja će, 29. aprila, biti održana u Beogradu, u saradnji sa Stejt departmentom i Evropskom unijom.