**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

19. 06. 2015. Održana konferencija o sajber-bezbednosti u Beogradu

 

19. 06. 2015. Održana konferencija o sajber-bezbednosti u Beogradu

Konferencija o sajber-bezbednosti održana je danas u Beogradu. Organizatori skupa su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Diplo centar, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji. Na skupu je učestvovalo sedamdeset visokih predstavnika državnih institucija, privatnog sektora, akademske zajednice i nevladinih organizacija, a govorili su, između ostalih, i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić, ambasador Finske u Srbiji Peka Orpana, i šef Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard.

 

Sveopšta digitalizacija društva, pored brojnih prednosti, donosi i rizike po sve segmente društva - od korisnika preko privrede do državnih institucija i kritične infrastrukture. Neophodno je da Srbija što pre izgradi efikasan institucionalni višepartnerski okvir za sajber-bezbednost, zaključak je ove konferencije. Skup je , inače, realizovan kao druga faza projekta "Ka nacionalnom okviru za sajber-bezbednost u Srbiji: izgradnja višepartnerske platforme" organizacije Diplo centar, nakon ekspertskog skupa održanog u maju u Istraživačkoj stanici Petnica.

 

19. 06. 2015. Održana konferencija o sajber-bezbednosti u Beogradua

 

Otvarajući skup, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić istakao je da je sajber-bezbednost aktuelna i urgentna tema važna za Srbiju i zbog pridruživanja Evropskoj uniji i zbog predsedavanja Srbije OEBS-u, ali pre svega kao preduslov za blagostanje društva. On je dodao da je neophodno što pre formirati institucionalni okvir i podsetio da u Srbiji postoji ekspertiza u institucijama i organizacijama koju treba iskoristiti.

 

Ambasador Finske u Srbiji, Peka Orpana preneo je iskustva vrlo uspešnog finskog modela sveobuhvatne sajber-bezbednosti koji podrazumeva blisku saradnju svih državnih institucija kao i partnerstvo sa privatnim i nevladinim sektorom, akademskom i tehničkom zajednicom i medijima, dajući kao primer da preko 2000 kompanija volonterski učestvuje u mreži organizacija za incidente.

 

Šef Misije OEBS-a u Srbiji, Peter Burkhard naglasio je da je Misija tokom proteklih godina pomagala institucije i društvo u Srbiji u oblasti reforme sektora bezbednosti, a da je tema sajber-bezbednosti odnedavno postala deo ovog procesa.

 

Pomoćnik ministra u Ministarstvu turizma, trgovine i telekomunikacija Sava Savić najavio je da će Nacrt zakona o informacionoj bezbednosti uskoro biti stavljen na javnu raspravu, podsećajući da je informaciona bezbednost jedan od šest prioriteta u Strategiji razvoja informacionog društva do 2020. godine.

 

Direktor programa sajber-bezbednosti Diplo centra Vladimir Radunović naveo je da je danas moguće, sa skromnim znanjem i resursima od svega nekoliko hiljada evra, izvesti sajber-napad kojim bi se paralizovala Srbija - institucije, kritična infrastruktura, komunikacije i finansijski sektor - prouzrokujući štetu od preko 10 miliona evra dnevno, te da je hitno potrebno uspostaviti nezavisan i efikasan nacionalni Centar za brz odgovor na sajber-incidente (CERT) po ugledu na modele iz drugih država.

 

Predstavnica švajcarske federalne jedinice za koordinaciju tehnologijama Stefani Frej podvukla je da sajber-pretnje ne poznaju granice, te da je uspostavljanje nacionale kontakt tačke za međunarodnu saradnju u oblasti sajber-bezbednosti od izuzetne važnosti za Srbiju i podsetila da je predsedavanje Srbije OEBS u dobra prilika da se oblici saradnje dalje diskutuju na nivou zemalja OEBS regiona.

 

Tokom diskusije dodatno je podvučena neophodnost saradnje svih aktera u zemlji, s obzirom da je većina mreža i kompjutera - a koji mogu biti i meta napada i zloupotrebljeni za napade - u privatnom vlasništvu, dok su znanje i kontakti mahom u akademskom i nevladinom sektoru.

 

U okviru šireg procesa u septembru predstoji i javno slušanje u Parlamentu Srbije, uz podršku Ženevskog Centra za kontrolu oružanih snaga (DCAF).