**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

18. 09. 2015. Situacija na graničnom prelazu sa Mađarskom stabilizovana

 

18. 09. 2015. Situacija na graničnom prelazu sa Mađarskom stabilizovana

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da je situacija na graničnim prelazima sa Mađarskom stabilizovana i izrazio nadu da će autoput sa tom državom uskoro biti otvoren.

 

"Razgovaraću sa mađarskim kolegom i nadamo se da će u saradnji dve države biti moguće ponovno otvaranje autoputa. To je važno za ekonomske odnose i to je simbol normalizacije na terenu, kao i politička poruka da Srbija i Mađarska žele da nastave da dobro sarađuju", rekao je Stefanović na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa ministrima spoljnih poslova Srbije i Mađarske Ivicom Dačićem i Peterom Sijartom.

 

Istakavši da migrantska kriza nije problem dve zemlje, Stefanović je ukazao da na graničnom prelazu Horgoš ima još oko 350 ljudi, koje će srpske vlasti pokušati da uvere da se upute ka prihvatnom centru Kanjiža i da im objasne da njihov vid protesta nije dobar i da ne daje rezultate.

 

Ukazavši da će od mađarskih kolega zatražiti da jedan broj žena i dece bude pušten u tu zemlju, Stefanović je naglasio da će komunikacija između dve policije biti stalna, kako bi se obezbedilo da granični pojas bude stabilan i miran.

 

Srpski ministar policije je precizirao da je kroz Srbiju od početka godine prošlo oko 150.000 izbeglica i migranata, kojima su uzeti kompletni biometrijski podaci, koji se razmenjuju sa policijama drugih zemalja, ali i evropskim instutucijama kako bi oni bili uredno registrovani.

 

Stefanović je naglasio da je Srbiji, ali i drugim tranzitnim zemljama, koje se suočavaju sa migrantskom krizom, potrebna pomoć Evropske unije, ne samo u savetima, već konkretna finasijska pomoć, ali i pomoć u opremi kako bi se efikasno suočile sa ovim izazovom.

 

18. 09. 2015. Situacija na graničnom prelazu sa Mađarskom stabilizovana

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Dačić smatra da autoput prema Mađarskoj treba što pre otvoriti, jer je zatvaranje štetno po naše ekonomije.

 

Dačić je istakao da ministri unutrašnjih poslova treba sutra da razgovaraju da li je moguće ponovo otvoriti autoput.

 

Šef mađarske diplomatije Sijarto ukazao je da je prošle godine zabeležen ogroman skok u privrednoj razmeni dve zemlje, rekordan rezultat, te da je zato izuzetno važno da se što pre pusti u funkciju autoput i granični prelaz.

 

"Ja sam izneo da ukoliko srpska policija može da osigura da se pritisak migracije ponovo ne pojavi na Horgošu mi smo spremni da ga otvorimo", poručio je Sijarto.

 

Prema njegovim rečima, cilj i interes mađarske vlade je da se put i prelaz ponovo otvore, i da se u tome stavovi dve zemlje u potpunosti poklapaju.

 

18. 09. 2015. Situacija na graničnom prelazu sa Mađarskom stabilizovana