**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

18. 03. 2016. Stefanović: U policijskoj akciji „Skener“ uhapšeno 46 osumnjičenih za privredni kriminal, pranje novca i mito

 

18. 03. 2016. Stefanović: U 
policijskoj akciji „Skener“ uhapšeno 46 osumnjičenih za privredni kriminal, pranje novca i mito

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da je u nastavku suzbijanja korupcije na teritoriji Republike Srbije policija, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, u velikoj akciji "SKENER" uhapsila 46 osoba osumnjičenih za privredni kriminal, pranje novca i mito.

 

Ministar Stefanović je na konferenciji za novinare precizirao da se uhapšeni terete da su oštetili budžete Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine i više opština u Srbiji za sedam miliona evra.

 

18. 03. 2016. Stefanović: U policijskoj 
akciji „Skener“ uhapšeno 46 osumnjičenih za privredni kriminal, pranje novca i mito

 

„Pokazaćemo da se korupcija u ovoj zemlji ne isplati i da će svi oni koji se u nju upuste, pa makar bili i u redovima policije, za to morati da snose odogovornost“, poručio je Stefanović, naglasivši da će policija nastaviti intenzivno da radi na rasvetljavanju svih koruptivnih krivičnih dela, jer je borba protiv korupcije od izuzetne važnosti za naše društvo.

 

Ministar je ukazao da su u akciji učestvovale sve linije rada Ministarstva, od Sektora unutrašnje kontrole, Uprave kriminalističke policije, beogradske policije, područnih policijskih uprava...

 

Stefanović je ukazao da je među uhapšenima i pet osoba koje se sumnjiče da su od 2009. godine do danas izvršile više krivičnih dela pranja novca i prikrivali vlasništvo nad lokalima na Zlatiboru i stanovima, iako su znali da taj novac možda potiče od prodaje narkotika.

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su od 2009. godine do danas, počinili više krivičnih dela pranja novca.

 

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo pranje novca, uhapšeni su D. B. (1968), N. O. (1970), N. Đ. (1965), svi iz Beograda, odgovorno lice privrednog društva „Parket planet“ doo, R. S.(1980) iz Užica i Z. NJ. (1973) sa Zlatibora.

 

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni prikrivali vlasništvo nad pet poslovnih lokala u Tržnom centru „Vila jezero“ na Zlatiboru, stanom u Beogradu i privrednim društvom „Parket planet“ d.o.o, iako su znali da 2.350.000 evra kojima su kupljeni lokali, stan, kao i osnivanje i pozajmice osnivača za likvidnost privrednog društva potiče od prodaje kokaina i ostalih narkotika i da postoji opasnost od njihovog oduzimanja u postupku pred nadležnim državnim organima.

 

Na taj način osumnjičeni su ostvarili protivpravnu imovinsku korist i oštetili budžet Republike Srbije za 289.050.000 dinara, odnosno oko 2.350.000 evra.

 

Krivična prijava u redovno postupku podneta je protiv još jedne osobe.

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa beogradskim Višim javnim tužilaštvom, uhapsili su 16 policijskih službenika Uprave saobraćajne policije Policijske uprave za grad Beograd, zbog postojanja osnova sumnje da su od septembra do decembra prošle godine počinili više krivičnih dela primanje mita i zloupotreba službenog položaja.

 

Osumnjičeni policajci su, kako se sumnja, od učesnika u saobraćaju zahtevali i primali novac u različitim novčanim iznosima u kontinuitetu kako im, za uzvrat, ne bi podnosili prekršajne prijave za počinjeni prekršaj.

 

Sektor unutrašnje kontrole evidentirao je 340 situacija u kojima su obezbeđeni dokazi u vezi sa inkriminacijom tih krivičnih dela, kojima je budžetu Republike Srbije naneta šteta od oko 3.000.000 dinara, koristeći kao kriterijum minimum zaprećene novčane kazne za izvršene saobraćajne prekršaje.

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa tužilaštvom, uhapsili su policijskog službenika Odeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Sremska Mitrovica, B. T. (1980), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

 

Postoje osnovi sumnje da je B. T. od 2014. godine do danas, obaveštavao dva lica koja se bave nedozvoljenom trgovinom duvana, kada će kod njih biti obavljani pretresi kako bi blagovremeno premestili robu na drugu lokaciju.

 

Sumnja se da je prilikom jednog od pretresa, koji je obavljen 16. marta ove godine, osumnjičeni konstatovao da kod jedne od te dve osobe nije pronađen duvan, iako ga je pronašao bez potrebne poslovne dokumentacije.

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su bivšeg referenta Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, filijale u Beogradu, S. Ć. (1967), zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično delo zloupotreba službenog položaja.

 

Postoje osnovi sumnje da je S. Ć. tokom 2011, 2012. i 2013. godine, prekoračenjem granica ovlašćenja, u matičnu evidenciju PIO fonda unela fiktivni radni staž za sedam osiguranika, koji po važećem Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju nisu ispunjavali uslove za ostvarivanje prava na penziju.

 

Na taj način osumnjičena je osiguranicima, na štetu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Nacionalne službe za zapošljavanje, omogućila da na nezakonit način ostvare pravo na penziju i pribave protivpravnu imovinsku korist od 4.473.771,67 dinara, što predstavlja zbir svih primljenih penzija od dana sticanja prava i novčane naknade ostvarene kod Nacionalne službe za zapošljavanje za slučaj nezaposlenosti do ispunjenja uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uhapsili su sudiju za prekršaje Prekršajnog suda u Čačku, Odeljenja u Guči, M. P., zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično delo primanje mita.

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su odgovorno lice Komisije za sprovođenje postupka javne nabavke usluga preuzimanja, transporta i privremenog skladištenja opasnog otpada u Republici Srbiji i još tri člana te komisije zbog postojanja osnova sumnje da su u saizvršilaštvu počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

 

Uhapšeni LJ. M, B. G., P. N. i V. M., sumnjiče se da su od 17.09. do 22.12.2009. godine, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi jednom privrednom društvu iz Beograda, u toku sprovođenja postupka javne nabavke usluga preuzimanja, transporta i privremenog skladištenja opasnog otpada u Republici Srbiji, odbili ponudu drugog ponuđača u visini od 9.166.897,69 dinara. zbog neuobičajeno niske cene, iako je taj ponuđač u svom obrazloženju ponuđene cene, detaljno obrazložio transportne troškove za lokacije na kojima se opasan otpad nalazio.

 

Komisija je odlukom prihvatila ponudu ponuđača koji je u postupku javnih nabavki ponudio višu cenu od 14.955.000,00 dinara bez PDV-a kao odgovarajuću i prihvatljivu, čime su postupili suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama i u suprotnosti sa kriterijumom o izboru najpovoljnije ponude „najniža ponuđena cena“ iz objavljenog oglasa.

 

Na osnovu te odluke Komisije, 22.12.2009. godine, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja sa ponuđačem koji je ponudio višu cenu, zaključilo je Ugovor o javnoj nabavci usluga preuzimanja, transporta i privremenog skladištenja opasnog otpada u Republici Srbiji.

 

Na taj način na štetu budžeta Republike Srbije tom privrednom društvu pribavljena je protiv pravna imovinska korist od 5.788.103.00 dinara sa PDV- om.

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su G. P. (1977), zbog postojanja osnova sumnje da je u svojstvu odgovornog lica privrednog društva "GP AUTO-SHOP" d.o.o iz Lazarevca, počinio krivično delo prevara.

 

Postoje osnovi sumnje da je G. P. u nameri da privrednom društvu "GP AUTO-SHOP" pribavi protvpravnu imovinsku korist doveo i održavao u zabludu ovlašćena lica jedne banke, lažnim prikazivanjem činjenica.

 

Sumnja se da je na osnovu fiktivnih faktura koje glase na više različitih privrednih društva i Notifikacija o prenosu potraživanja, kao i na osnovu faktura koje je "GP AUTO-SHOP" nakon ustupanja – prodaje potraživanja naplatilo od tih privrednih društava, naveo ovlašćena lica banke da poveruju da ta privredna društva imaju navodna dugovanja prema "GP AUTO-SHOP".

 

Na osnovu toga banka je prihvatila da finansira nepostojeća potraživanja po Ugovoru o faktoringu od oktobra 2010. godine sa aneksima istog i izvršila finansiranje odnosno transferisala 134.461.059,00 dinara na račun privrednog društva "GP AUTO-SHOP", koja je banka delom naplatila.

 

Na taj način banka je oštećena za iznos neizmirenih potraživanja od 95,070,507.27 dinara, a privrednim društvima neosnovano stvorena novčana obaveza prema banci.

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kragujevcu, uhapsili su odgovorno lice preduzeća „Fruta pak“ d.o.o P.N. (1950), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio više krivičnih dela zloupotreba položaja odgovornog lica, falsifikovanje službene isprave i poreska utaja.

 

Postoje osnovi sumnje da je P. N. od 2009. do 2014. godina, zloupotrebljavajući službeni položaj odgovornog lica „Fruta pak“ d.o.o, kao investitor od više oštećenih fizičkih lica - kupaca stanova, primio uplate u gotovom novcu „na ruke“ za prodaju stanova i lokala u ukupnom iznosu od 2.356.978.00 evra, koje nije proknjižio kroz poslovne knjige preduzeća.

 

Od tog iznosa osumnjičeni je, kako se sumnja, 114.146.980 dinara, zadržao sa sebe, a da pritom nije završio izgradnju zgrade u dogovorenom roku.

 

Na taj način vlasnike kupljenih stanova, osumnjičeni je oštetio i ostavio u zabludi da će izgradnju završiti, a oni se do danas nisu uselili u plaćene stanove i lokale.

 

Takođe postoje osnovi sumnje da je P. N. u tom periodu obavio i duplu prodaju osam stanova, čime je ostvario protivpravnu imovinsku korist od 44.840.925 dinara.

 

Neobračunavanjem i neuplaćivanjem PDV obaveza za period od 2013. do 2015. godine, osumnjičeni P. N. sebi je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 5.306.241 dinara.

 

Sumnja se da je P.N. počinjenim krivičnim delima za sebe i svoje privredno društvo pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 1.500.000 evra.

 

Pripadnici Ministarstva unutranjih poslova u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Kragujevcu, uhasili su dvoje zaposlenih “Doma učenika srednjih škola” u Kragujevcu J. V. (1962) i D.P. (1979), zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

 

Postoje osnovi sumnje da su J. V. i D. P. u toku 2014. i 2015. godine, posredstvom više dobavljača poljoprivrednih proizvoda, fiktivno sačinjavali otkupne listove, prikazujući u poslovnoj dokumentaciji da je nabavka proizvoda izvršena za potrebe Doma, a sa računa Doma učenika prebacivali novac na svoje tekuće račune, i na račune bliskih rođaka i prijatelja.

 

Sumnja se, da su takođe nabavljali i fiktivne račune drugih navodnih dobavljača, koji nemaju Ugovor sa Domom učenika, u kojima je navedeno da su od tih dobavljača izvršene razne stolarske usluge za potrebe Doma.

 

Te stolarske usluge nisu obavljene, a osumnjičeni su, kako se sumnja, u poslovnoj dokumentaciji prikazivali fiktivne račune, na osnovu kojih su plaćali dobavljačima, od kojih su kasnije dobijali uplaćeni novac na njihove račune.

 

Na taj način, osumnjičeni su na štetu Domu učenika srednjih škola iz Kragujevca protivpravno prisvojili 1.700.000,00 dinara.

 

U nastavku otkrivanja zloupotreba u radu Fonda za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine i lokalnih samouprava na teritoriji Pokrajine, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su bivšeg funkconera opštine Mali Iđoš i zaposlenog u nadzornom organu na nadogradnji škole „Vuk Stefanović Karadžić“ u Lovćencu.

 

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Subotici, uhapšeni su K. R (1979) i B. K (1953), a krivičnom prijavom u redovnom postupku obuhvaćeni su i rukovodilac gradilišta i odgovorno lice Građevinskog preduzeća „Kovačević“ i tehnički direktor tog preduzeća.

 

Osumnjičeni su prilikom završetka nadogradnje učionica na školi „Vuk Stefanović Karadžić“ u Lovćencu, koju je finansirao Fond za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine, kako se sumnja, svojim potpisima i pečatima overili drugu privremenu situaciju za navodno izvedene radove na pomenutom objektu, iako su bili svesni da na gradilištu nisu bili izvedeni radovi u količini i vrednosti prikazanoj na ispostavljenoj drugoj privremenoj situaciji.

 

Postoje osnovi sumnje da su taj dokument sa neistinitim sadržajem upotrebili i od Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine naplatili 8.325.659,24 dinara, čime su izvođaču radova GP „Kovačević“ iz Novog Sada pribavili protivpravnu imovinsku korist, na štetu finansijera Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine i opštine Mali Iđoš, kao investitora.

 

U nastavku otkrivanja zloupotreba u radu Fonda za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine i lokalnih samouprava na teritoriji pokrajine, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

 

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Somboru, uhapšeni su odgovorno lice preduzeća „Tehnomag-term“ d.o.o iz Novog Sada L. M (1952), odgovorni izvođač radova iz „Tehnomag-term“ Z.T. (1967) i odgovorno lice javnog preduzeća „Zavod za izgradnju“ iz Kule B.V. (1960).

 

Postoje osnovi sumnje da su koristeći položaje službenog i odgovornih lica, osumnjičeni svojim potpisima i službenim pečatima sačinili i overili I Privremenu situaciju bez broja od juna 2008. godine i II Privremenu situaciju bez broja od jula 2008. godine, izdate od izvođača radova "Tehnomag - term" doo Novi Sad, za izgradnju objekta Fekalna kanalizaciona mreža u Kuli, sa neistinitim podacima o navodno izgrađenim deonicama kanalizacione mreže u Kuli, u ulicama Novaka Pejčića i Petefi Šandora.

 

Te deonice izgradio je drugi izvođača radova i bile su predmet drugih pravnih poslova.

 

Postoje osnovi sumnje da su takve falsifikovane ispostavljene privremene situacije, osumnjičeni upotrebili i na osnovu njih je obavljeno plaćanje od strane Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, kao finansijera.

 

Na taj način, na štetu budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine, privrednom društvu „Tehnomag-term“ doo, osumnjičeni su pribavili protivpravnu imovinsku korist od 3.525.068,09 dinara.

 

U nastavku otkrivanja zloupotreba u radu Fonda za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine i lokalnih samouprava na teritoriji pokrajine, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su odgovorno lice preduzeća „Turbo komerc“ doo iz Novog Sada G. N (1964), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba ovlašćenja u privredi i zloupotreba položaja odgovornog lica.

 

Postoje osnovi sumnje da je G.N. od avgusta 2010. godine do 31. marta 2011. godine, kao odgovorno lice „Turbo komerca“, novac dobijen od strane Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine i Doma zdravlja iz Subotice, za nabavku i isporuku medicinske opreme za potrebe Doma zdravlja u Bačkom Petrovcu, Opšte bolnice u Somboru, Doma zdravlja u Subotici, Doma zdravlja u Kuli, Doma zdravlja u Kovačici i Kliničkog centra u Kikindi, utrošio nenamenski, izmirujući njime ranije preuzete obaveze svoje firme i trošeći ga za sopstvene potrebe.

 

Osumnjičeni nije isporučio potrebnu sofisticiranu medicinsku opremu i na taj način, na štetu navedenih zdravstvenih ustanova i Fonda za kapitalna ulaganja APV, svom pravnom licu pribavio je protivpravnu imovinsku korist od 24.003.563 dinara, a sebi 10.421.515dinara.

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Somboru, uhapsili su odgovorno lice preduzeća „Od zlata ravnice“ doo iz Čonoplje M. P. (1952), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

 

Postoje osnovi sumnje da je M. P. od avgusta 2013. do oktobra 2014. godine, merkatilnu pšenicu, koja je privrednom društvu „Od zlata ravnice“ poverena na čuvanje od strane Republičke direkcije za robne rezerve, bez znanja i odobrenja te direkcije prodao trećim licima.

 

Na taj način, osumnjičeni je Republičkoj direkciji za robne rezerve pričinio štetu od 47.020.303 dinara.

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Požarevcu, uhapsili su rukovodioca Sektora za urbanizam u javnom preduzeću "Direkcija za izgradnju grada Požarevca" S. I. (1952), zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

 

Postoje osnovi sumnje da je S. I., koristeći službeni položaj, obavljajući stručni nadzor nad izvođenjem radova na lokacijama više mesnih zajednica od 2014. do 2015. godine, overavao svojim potpisom privremene i okončane situacije o navodno izvedenim radovima, koje su ispostavljane od strane izvođača radova, a koje u određenim pozicijama nisu ili su delimično izvedene.

 

Na taj način, a na štetu budžeta gradske uprave grada Požarevca, izvođačima je pribavljena protivpravna imovinska korist u od 1.258.501,20 dinara.

 

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo falsifikovanje službene isprave krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv odgovornih lica preduzeća „Jović Gradnja“ Požarevac, “Eumaks“ Kostolac, „Dalkom“ Smederevo i „Vodotermika“ Smederevske Palanke.

 

Postoje osnovi sumnje da su odgovorna lica tih preduzeća u izveštajima o izvršenim radovima unosili neistinite podatke, prikazivajući radove koji nisu izvedeni u potpunosti.

 

Pripadnici Ministarstav unutrašnjih poslova, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Pančevu, uhapsili su G. M. (1975) iz Kačareva, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo falsifikovanje isprave.

 

Krivičnom prijavom, zbog sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja, obuhvaćeni su i zaposleni u Službi za katastar nepokretnosti u Pančevu L. M. i I.U., koji su ranije uhapšeni zbog sumnje da su počinili druga krivična dela.

 

Postoje osonovi sumnje da su L. M. i I. U. sačinjavanjem i upotrebom lažne dokumentacije, omogućili osumnjičenom G. M. da upiše u evidenciji Republičkog geodetskog zavoda, katastara nepokretnosti Pančevo, pravo svojine na državnom poljoprivrednom zemljištu površine 110 hektara u katastarskoj opštini Kačarevo.

 

Na taj način ovo poljoprivredno zemljište izuzeto je iz Programa raspodele za agrarnu 2015 - 2016.godinu i nije izdato na licitaciji, čime je osumnjičeni G.M. sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u visini neplaćanja naknade za korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta od 5.203.330 dinara, na štetu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje isprave i prevara.

 

Krivičnom prijavom biće obuhvaćen i T. Č. (1980) iz Pančeva, koji se već nalazi u pritvoru zbog drugih krivičnih dela.

 

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni Ž. B, I. U. i L. M. tokom 2014. i 2015. godine, iskorišćavanjem svojih službenih položaja, pribavili protivpravnu imovinsku korist ostalim osumnjičenima.

 

Sumnja se da je Ž. B. sačinjavao i overavao klauzulu o potvrđivanju isprave za ugovore o prodaji nepokretnosti, kojima je O. G. i S. Đ. omogućio prodaju tuđih nepokretnosti na osnovu lažnih ugovora, koje su sačinjavali T. Č. i M. N. i lažnih listova nepokretnosti, koje je sačinjavao L.M., kao i upisa promena u katastru nepokretnosti, izvršenih od strane I.U., čime su doveli u zabludu oštećene građane da kupuju nepokretnosti od stvarnih vlasnika i naveli ih da im na svoju štetu isplate ukupno oko 7.500.000 dinara.

 

U nastavku akcije na otkrivanju zloupotreba u Pokrajinskom sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj APV, prilikom dodele sredstava za sufinansiranje pogona za primenu novih tehnologija u APV, pripadnici Specijalnog istražnog tima UKP, MUP-a Srbije i Policijske uprave u Novom Sadu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, podneli su krivičnu prijavu, u redovnom postupku, protiv odgovornog lica preduzeća iz Novog Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

 

On se tereti da je od 23. avgusta 2007. do 17. decembra 2007. godine, kao odgovorno lice preduzeća, novac u iznosu od 15.066.677 dinara, namenjen otvaranju „Pogona za proizvodnju PET ambalaže za mineralnu vodu" u Opovu, i to za nabavku i montiranje linije za proizvodnju PET ambalaže za mineralnu vodu i za plate novozapošljenih radnika, iskoristio suprotno nameni i protivpravno prisvojio za sebe.

 

U nastavku akcije borbe protiv finansijskog kriminala, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Požarevcu, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv funkcionera Opštine Malo Crniće, odgovornog lica preduzeća iz opštine Petrovac i bivšeg odgovornog lica opštinske uprave Malo Crniće, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

 

Sumnja se da funkcioner Opštine Malo Crniće od decembra 2012, kao službeno lice, nevršenjem svoje službene dužnosti, nije preduzeo radnje za raskid ugovora o poveravanju poslova obavljanja komunalne delatnosti, zaključenog između Opštine Malo Crniće i preduzeća iz opštine Petrovac i da je na taj način tom preduzeću omogućio da bez saglasnosti opštine ustupi poverene poslove drugim privrednim društvima, kojima je na taj način omogućio korist u vidu ostvarenog prometa. Na taj način oštećena je Poreska uprava, „Intesa bank“ i „Pro Credit Bank“ za ukupan iznos od 5.643.985 dinara, obzirom da se račun navedenog preduzeća iz opštine Petovac nalazi u neprekidnoj blokadi od 10. januara 2013. godine.

 

Takođe, krivična prijava podneta je i protiv bivšeg odgovornog lica opštinske uprave Malo Crniće, zbog postojanja osnova sumnje da od 11. septembra 2008. do 5. avgusta 2015. godine, nevršenjem službene dužnosti, nije preduzela radnje za naplatu zakupnine za lokal u vlasništvu Opštine Malo Crniće, koji je po ugovoru o zakupu izdat preduzeću iz opštine Petrovac. Na taj način, naneta je šteta opštini Malo Crniće u ukupnom iznosu od 1.110.000 dinara.

 

Pripadnici Ministratsva unutrašnjih poslova u Leskovcu podneli su krivičnu prijavu, u redovnom postupku, protiv odgovornog lica opštine Lebane, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

 

On se tereti da je od 1. avgusta 2014. do 30. juna 2015. godine, zaključivao Ugovore o delu za nepostojeće poslove i Ugovore o delu sa više lica za poslove koordinatora Opštine Lebane, po kom osnovu je u više navrata, neosnovano izvršio isplatu iz budžeta opštine i pribavio korist drugim licima u ukupnom iznosu od 508.364 dinara, a opštini Lebane naneo štetu u ukupnom iznosu od 870.173 dinara, u koji iznos su obračunati plaćeni porezi i doprinosi.

 

Policija u Leskovcu podnela je krivičnu prijavu, u redovnom postupku, protiv odgovornog lica Skupštine opštine Lebane, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

 

Sumnja se da je on od 1. marta do 30. juna 2014. godine zaključivao Ugovore o delu za nepostojeće poslove i Ugovore o delu sa više lica za poslove čuvara zgrade i objekata SO Lebane, čišćenja, košenja i održavanja korita reke Šumanke, na koji način je neosnovano izvršio isplatu iz budžeta i pribavio korist drugim licima u iznosu od 160.000 dinara, jer je utvrđeno da oni nisu obavljali poslove. Opština Lebane oštećena je za ukupan iznos od 269.016 dinara, u koji iznos su obračunati plaćeni porezi i doprinosi.

 

Pripadnici Ministartsva unutrašnjih poslova u Leskovcu podneli su krivičnu prijavu, u redovnom postupku, protiv odgovornog lica u Opštini Lebane, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

 

On se tereti da je od 1. marta do 30. juna 2014. godine zaključivao Ugovore o delu za nepostojeće poslove kao što su poslovi koordinatora Opštine Lebane za saradnju sa resornim ministarstvima, popravka i zamena delova kompjutera u upravi i obrada podataka za zakup poljoprivrednog zemljišta, pa je po ovom osnovu, u više navrata, neosnovano izvršio isplatu iz budžeta i pribavio korist drugim licima u iznosu od 330.000 dinara, jer je utvrđeno da oni nisu obavljali ove poslove. Na taj način Opštini Lebane naneta je šteta u ukupnom iznosu od 571.971 dinara, u koji iznos su obračunati plaćeni porezi i doprinosi.