**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

17. 03. 2015. Za borbu protiv sajber kriminala nužna efikasna međunarodna saradnja

 

17. 03. 2015. Za borbu protiv sajber kriminala nužna efikasna međunarodna saradnja

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović izjavio je, danas u Beogradu, da je za efikasnu borbu protiv visokotehnološkog kriminala (VTK) nužna međunarodna operativna saradnja i pravna pomoć.

 

„Sajber kriminal karakteriše anonimnost, brzina, potencijal za viktimizaciju velikih razmera, veliki broj servisa za izvršenje napada i to su razlozi koji ukazuju na nužnost efikasne međunarodne operativne policijske saradnje“, rekao je Stefanović na savetovanju „Bezbednost sajtova sa informativnim sadržajem“.

 

Prema njegovim rečima, ta saradnja nije uvek brza, ne zavisi od naše zemlje i često, pored brojnih urgencija, ne stiže u kratkom vremenskom roku, a nekada ne stiže uopšte.

 

Ministar policije je ukazao da savremeno društvo i drugačiji način života, iziskuju efikasne medije koji će brzo prenositi informacije.

 

Značaj uloge informativnih sajtova, prema Stefanovićevim rečima, pokazao je i slučaj kidnapovanja dvogodišnje devojčice u Beogradu.

 

„Zahvaljujući informativnim sajtovima, građani su brzo imali informaciju o izgledu automobila, otmičara, deteta, što je pomoglo u brzom rešavanju ovog slučaja“, rekao je Stefanović.

 

On je ukazao da otvorenost istovremeno znači veliku ranjivost, jer što je više informativnih sajtova i što je veća njihova posvećenost, oni postaju zanimljiviji za mahinacije i zloupotrebe, a time i žrtve sajber kriminala.

 

„Ministarstvo unutrašnjih poslova spremno je da napreduje u odgovorima na izazove koji su postavljeni“, istakao je Stefanović ukazavši da će ulagati u obuku policijaca koji se bave ovom tematikom imajući u vidu da je reč o krivičnim delima koji poprimaju nove oblike u kratkom roku.

 

Stefanović je naglasio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Ministarstvom kulture i tužilaštvima, raditi na pronalasku efikasnijih modela zaštite, kao i na prevenciji, koja je, kako je objasnio, bolja zaštita od traženja pomoći kada se šteta dogodi.

 

 

17. 03. 2015. Za borbu protiv sajber kriminala nužna efikasna međunarodna saradnja

 

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac istakla je da neutemeljene vesti i stavovi preovlađuju nad realnim predstavljanjem i prikazivanjem rada tužilaštva, kao bitnog sistema krivično pravne zaštite. .

 

„Savremeno javno tužilaštvo Republike Srbije otvoreno je za saradnju sa medijima i nastaviće da obraća posebnu pažnju na sigurnost rada medija i njihovih pripadnika, koja je i do sada materijalizovana kroz hitno postupanje u svim predmetima u kojima su novinari bili žrtve“, istakla je Zagorka Dolovac. .

 

Ministar kulture Ivan Tasovac naveo je da je Srbija usvajanjem novih medijskih zakona stvorila novi normativni okvir koji daje veće mogućnosti i dodao da će 2015. godina doneti mnoge promene na medijskom polju. .

 

„Država će izaći iz vlasništva u medijima, biće sprovedena digitalizacija televizijskog kanala i uspostavljen novi model projektnog sufinasiranja medijskih sadržaja kojima se promoviše javni interes“, rekao je Tasovac. .

 

17. 03. 2015. Za borbu protiv sajber kriminala nužna efikasna međunarodna saradnja