**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

16. 11. 2014. Stefanović: Smanjenje poginulih u saobraćajnim nezgodama prioritet MUP-a

 

16. 11. 2014. Stefanović: Smanjenje poginulih u saobraćajnim nezgodama prioritet MUP-a

Povodom obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović rekao je da je jedan od zadataka Ministarstva unutrašnjih poslova da učini sve da se smanji broj saobraćajnih nezgoda, pogotovo onih sa smrtnim ishodima.

 

- Već godinama slušamo upozorenja o neodgovornoj vožnji, velikom broju saobraćajnih nezgoda, ogromnoj materijalnoj šteti, i onome što je najteže, o velikom broju izgubljenih života. Posebno je teško kada čujemo da se radi o mladim ljudima - rekao je ministar na današnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

 

Na putevima Srbije, od početka ove godine, smanjen je broj saobraćajnih nezgoda između pet i 10 posto, što nije dovoljno, ali će policija posvećeno nastaviti da radi da bi taj broj narednih godina bio drastično manji. Smanjen je i broj nezgoda sa smrtnim ishodima za oko 20 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

 

16. 11. 2014. Stefanović: Smanjenje poginulih u saobraćajnim nezgodama prioritet MUP-a

 

- Statistika nam je bolja, ali realnost i dalje nije onakva kakvu želimo. Među stradalima je bilo devetoro dece. Sve dok ijedno dete bude poginulo na našim putevima ne možemo biti spokojni - naglasio je ministar.

 

Uprava saobraćajne policije je u prethodnih šest meseci preduzela niz mera koje su doprinele poboljšanju situacije na putevima. Tokom ove godine policija je sankcionisala više od 630.000 saobraćajnih prekršaja. Samo od jula do kraja oktobra nesavesnim učesnicima u saobraćaju izrečeno je 70.000 kazni više nego u istom periodu prošle godine.

 

Od juna do novembra, uz pomoć „presretača“ otkriveno je, u odnosu na isti period 2013. godine, za 150 odsto više prekršaja prekoračenja brzine. Prema Stefanovićevim rečima, u prvih 10 meseci ove godine uplaćeno je dve milijarde i 670 miliona dinara u budžet Republike Srbije.

 

Ministar je podsetio na dobre rezultate akcije pojačane kontrole saobraćaja u blizini svih škola u septembru.

 

- Ali danas tražim od svih vozača da ne čekaju saobraćajnu policiju da bi smanjili brzinu u blizini škola, a od saobraćajne policije da bude rigorozna, posebno u ovim zonama - rekao je Stefanović.

 

Konferenciji su prisustvovali i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić i načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić.