**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

16. 10. 2015. Akcioni plan za Poglavlje 24 prosleđen državama članicama EU na mišljenje

 

16. 10. 2015. Akcioni plan za Poglavlje 24 prosleđen državama članicama EU na mišljenje

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić izjavio je danas da je Akcioni plan za Poglavlje 24, koji je usvojila Vlada Republike Srbije, prosleđen državama članicama Evropske unije na razmatranje.

 

„Naš cilj je bio da treća verzija Akcionog plana bude konačna. To smo i ispunili - pre mesec dana kada ga je Evropska komisija pozitivno ocenila“, rekao je Nikolić i dodao da je on prošle nedelje predstavljen državama članicama EU u Briselu.

 

Nikolić je na sednici radne grupe za Poglavlje 24 Nacionalnog konventa o EU, ukazao da konačna verzija Akcionog plana u odnosu na prethodnu, nije pretrpela radikalne izmene.

 

„Najvažnija izmena u odnosu na prethodnu verziju odnosi se na sistematizovanje aktivnosti, predviđene za realizaciju u prvom kvartalu 2016. godine“, precizirao je Nikolić objasnivši da je ta aktivnost, usled naglog povećanja priliva migranata, prerasla u operativni plan za rešavanje tog problema.

 

Istakavši da je plan usvojen u veoma kratkom roku i da je Evropska komisija zadovoljna njegovim sadržajem, Nikolić je istakao da Srbija nije zadovoljna finansijskom podrškom iz EU u suočavanju sa intenzivnim prilivom migranata.

 

Nikolić je ukazao da je dopunjen i uvodni deo Akcionog plana i da je napravljena veza sa procesom reforme Ministarstva unutrašnjih poslova i usvajanja novog Zakona o policiji.

 

Prema rečima Nikolića, Srbija je realizovala 95 odsto svih aktivnosti predviđenih do kraja septembra ove godine i preostalo je da se zaključi Sporazum sa Evropskim policijskim koledžom.

 

„Naredni koraci Pregovaračke grupe predstavljaju finalizaciju postavljanja održivog sistema za praćenje i izveštavanje po Akcionom planu, uz završetak svih neophodnih preduslova kako bi se i formalno otpočeli pregovori po ovom poglavlju“, zaključio je državni sekretar Ministarstva.