**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

16. 09. 2015. Stefanović: Srbija od EU očekuje odgovor za rešenje migrantske krize

 

16. 09. 2015. Stefanović: Srbija od EU očekuje odgovor za rešenje migrantske krize

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da će uputiti dodatne policijske snage na granicu sa Mađarskom kako bi se sprečili dalji napadi na mađarsku policiju, kao i da je Republika Srbija uputila protestnu notu Mađarskoj zbog upotrebe suzavca koji je zahvatio i deo naše teritorije.

 

„Odlučio sam da pošaljemo dodatne policijske snage i sa direktorom policije dogovorio modalitet kako da se to uradi. Cilj je da se spreče dalji napada na mađarsku policiju sa naše teritorije i da se na human i pristojan način odvoje migranti od ograde i mađarske policije“, rekao je Stefanović podsetivši da se na graničnom prelazu Horgoš 2 danas dogodilo više incidenata, kada je grupa migranata pokušala da probije ogradu, a mađarska policija upotrebila suzavac i vodene topove.

 

„Učinićemo sve da incidenata više ne bude, ali voleli bi smo i kada bi mađarske kolege manje agresivno postupale prema migrantima. Tada bi situacija bila lakša za kontrolu“, rekao je Stefanović.

 

On je istakao da srpska policija neće dozvoljavati da se bilo kakvi incidenti događaju na teritoriji Srbije – „pokušaćemo da na miran i normalan način sprečimo dalju esklaciju sukoba“.

 

Prema njegovim rečima, migrante koji se nalaze uz granični pojas sa Mađarskom, one koji to žele, policija vraća u prihvatni centar u Kanjiži, odakle mogu da krenu bilo kojim drugim pravcem koji izaberu.

 

Ministar Stefanović je dodao da se istovremeno vode razgovori sa mađarskim kolegama u cilju uspostavljanja potpunog mira i stabilnosti u graničnom pojasu.

 

Srpski ministar policije je naglasio da je Republika Srbija uputila protestnu notu Mađarskoj zbog upotrebe suzavca koji je zahvatio i deo naše teritorije.

„Razgovaramo sa mađarskim kolegama kako da ovakvu vrstu incidenata izbegnemo ubuduće“, rekao je Stefanović.

 

„Želimo da sprečimo i izbegnemo da migranti napadaju mađarsku policiju sa naše teritorije upotrebljavajući kamenice i zapaljene gume, jer to nije u duhu dobrih odnosa koje imamo sa Mađarskom, a naravno, i u skladu sa pozitivnim propisima, ne želimo da dozvolimo da neko sa naše teritorije napada organe druge države“, dodao je Stefanović.

 

On je naglasio da će srpska policija postupati normalno, pristojno i neće primenjivati nepotrebnu silu, ali će pokušati da migrante, u razgovorima, odvrati od bilo kakvih napada na mađarsku policiju.

 

Stefanović je naglasio da Srbija od EU očekuje odgovor za rešenje ove krize i da je to nešto na čemu insistira.

 

„Razgovaramo sa predstavnicima EU. Srbija ne može sama rešiti ovu situaciju, potrebno je celovito rešenje. Od Evrope očekujemo odgovor, kako ćemo ovaj problem zidova, žica, nasilja, rešiti što pre, jer je to ne samo u interesu Srbije i Mađarske, koje nemaju međusobni bilateralni problem, već u interesu čitave Evrope“, zaključio je ministar Stefanović.