**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

16. 04. 2015. Srbija postala 33. država članica Mehanizma EU za civilnu zaštitu

 

16. 04. 2015. Srbija postala 33. država članica Mehanizma EU za civilnu zaštitu

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa komesarom EU za humanitarnu pomoć Hristosom Stilijanidesom. Tom prilikom potpisan je Sporazum o učešću Republike Srbije u Mehanizmu Evropske unije za civilnu zaštitu kojim je Srbija postala 33. država članica ovog Mehanizma i time stekla pravo na pogodnosti u slučaju vanrednih situacija poput punopravnih članica Evropske unije.

 

- Evropska unija i Republika Srbija nastavljaju da rade na stvaranju još pozitivnije klime u kojoj će Srbija dostići standarde potrebne da što pre postane punopravni član EU – rekao je ministar Stefanović i istakao da Srbija nažalost ima iskustva u vanrednim situacijama.

 

16. 04. 2015. Srbija postala 33. država članica Mehanizma EU za civilnu zaštitu

 

Govoreći o prednostima članstva u Mehanizmu civilne zaštite, ministar je naglasio da smo ovim postali zemlja kojoj postaje dostupniji ovaj mehanizam, sa svim punim aspektima kao da smo članica EU, korišćenje od različitih satelita kojima možemo da nadgledamo vremenske prilike do svih praktičnih oblika pomoći. Srbija je imala prilike da to vidi tokom majskih poplava 2014. godine, rekao je ministar i zahvalio se za brzu i efikasnu reakciju Mehanizma civilne zaštite i veliku pomoć koja je pružena svim građanima Srbije.

 

- Zahvalni smo i na brzoj rekaciji i komesaru Stilijanidesu i ljudima iz EU koji su radili sa nama i samo za nekoliko meseci od aplikacije za članstvo u Mehanizmu mi danas ovim potpisom postajemo punopravni član – istakao je Stefanović.

 

Po rečima ministra, ovo je veoma važna i dobra prilika za Republiku Srbiju da zbog svojih građana razvije sve mehanizme za bolju odbranu od svih vanrednih situacija bilo da se radi o poplavama, šumskim požarima, zemljotresima ili klizištima. Naglasio je da Srbija može da nauči iz iskustva zemalja koje su razvijale ovaj Mehanizam i imaju bolja rešenja od nas.

 

Stefanović je najavio da će Srbija nastaviti da radi na razvijanju svojih mehanizama unutar naše zemlje, od sistema 112 koji će na brži i efikasniji način omogućiti građanima Srbije da dođu do policije, hitne pomoći i vatrogasaca, ali naravno i jačanje svih naših odbrambenih mogućnosti, kao i mogućnosti da efikasnije odgovorimo na sve izazove.

 

16. 04. 2015. Srbija postala 33. država članica Mehanizma EU za civilnu zaštitu

 

Komesar Stilijanides konstatovao je da je ovo značajan datum za Republiku Srbiju u cilju jačanja njenih kapaciteta u odgovoru na sve oblike vanrednih situacija, i da mu je zadovoljstvo što uočava napore administracije Republike Srbije da u kratkom vremenskom periodu bude ravnopravan partner državama članicama EU kroz Mehanizam civilne zaštite.

 

Izneo je očekivanje da će se kroz zajedničke treninge, vežbe, seminare i obuke uspostaviti jedinstvena metodologija brzog odgovora na bilo koji oblik vanredne situacije i da će Republika Srbija vrlo brzo videti sve prednosti učešća u Mehanizmu