**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

15. 10. 2015. Smanjena stopa opšteg kriminala, zaplenjeno 600 kg narkotika

 

15. 10. 2015. Smanjena stopa opšteg kriminala, zaplenjeno 600 kg narkotika

Od jula do septembra ove godine, na teritoriji Republike Srbije, počinjeno je 7,7 odsto manje krivičnih dela opšteg kriminala u odnosu na isti period prethodne godine, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović.

 

Ministar je, predstavljajući izveštaj na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, precizirao da je u poslednja tri meseca ove godine počinjeno 21.439 krivičnih dela opšteg kriminala i da su uhapšene i zadržane 1.162 osobe.

 

Stefanović je naveo da je u izveštajnom periodu policija zaplenila oko 600 kilograma raznih vrsta narkotika, kao i 8.671 komad sintetičkih narkotika: 497,8 kilograma marihuane, 21,9 kilograma heroina i 9,2 kilograma kokaina. U tom intervalu, kako je naveo Stefanović, zaplenjeno je i kilogram hašiša, više od pet kilograma amfetamina i oko četiri kilograma ekstazija, a otkriveno je 1.212 krivičnih dela u vezi sa narkoticima.

 

Prema njegovim rečima, u ova tri meseca postignuti su značajni rezultati u otkrivanju zloupotreba u prometu akcizne robe, pa je oduzeto 30.497 boksova cigareta, zaplenjeno 6,6 tona duvana, odnosno 5,1 tona rezanog i 1,5 tona duvana u listu.

 

Govoreći o krivičnim delima vezanim za nasilje u porodici, Stefanović je naveo da je policiji prijavljeno 1.638 krivičnih dela nasilja u porodici što je za 60 odsto više nego u istom periodu prošle godine, odnosno, kako je precizirao, za ta tri meseca prijavljeno je 620 krivičnih dela više u odnosu na isti interval lani, kada su građani prijavili 1.018 slučajeva nasilja u prodici.

 

"Verujemo da je to posledica toga što se građani sada više odlučuju da prijave nasilje u porodici i što se o tome više priča u društvu", objasnio je ministar i podsetio da je u julu u Upravi kriminalističke policije formirano Odeljenje za prevenciju suzbijanja nasilja u porodici "kao jedan od koraka ka rešavanju ovog društvenog problema".

 

Osvrnuvši se na krivična dela sa elementima organizovanog kriminala, Stefanović je ukazao da je u naznačenom periodu otkriveno osam organizovanih kriminalnih grupa sa ukupno 42 člana, koji su delovali u oblastima finansijskog, opšteg i visokotehnološkog kriminala, i bavili se falsifikovanjem novca, zloupotrebom platnih kartica, krijumčarenjem narkotika, oružja i iznudama.

 

Zbog tih policijskih akcija, kako je istakao, Evropska komisija je, početkom meseca, Ministarstvu unutrašnjih poslova uputila pohvalu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

 

Osvrnuvši se na aktivnosti u suzbijanju privrednog kriminala, on je rekao da je u posmatranom periodu otkriveno 1.757 krivičnih dela iz te oblasti. Stefanović je precizirao da je prijavljeno ukupno 270 osoba, a da je izvršenjem krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala prouzrokovana šteta od oko 8,5 milijardi dinara, kao i da je iznos stečene imovinske koristi procenjen na oko 5,9 milijardi dinara.

 

Prema njegovim rečima, krivičnim delima iz oblasti privrednog kriminala preovladavaju zloupotreba položaja odgovornog lica (158 slučajeva), zloupotreba službenog položaja (189), falsifikovanje službene isprave (204), zloupotreba ovlašćenja u privredi (95).

 

Govoreći o aktivnostima u sprečavanju krivičnih dela protiv imovine, Stefanović je rekao da je u posmatranom periodu evidentirano 12.658 tih krivičnih dela što je za 16,6 odsto manje u odnosu na isti interval prošle godine.

 

Prema njegovim rečima, smanjen je broj teških krađa sa 6.157 na 4.899, krađa vozila sa 462 na 400, razbojništava sa 607 na 553, razbojničkih krađa sa 22 na 17.

 

Kada je reč o stanju bezbednosti u saobraćaju, ministar Stefanović je ukazao da je, u odnosu na isti period lane, stanje nepovoljnije, imajući u vidu povećanje broja poginulih i povređenih. Stefanović je precizirao da je od jula do septembra ove godine evidentirano ukupno 9.160 saobraćajnih nezgoda, što je u odnosu na isti period 2014. godine, više za 2,3 odsto. Takođe, naveo je i da je broj saobraćajnih nesreća sa nastradalima povećan za više od sedam odsto, kao i broj poginulih za skoro 44 odsto, odnosno sa 137 na 197.

 

Ministar je dodao da je ukupna materijalna šteta u svim saobraćajnim nezgodama u posmatranom periodu ove u odnosu na prethodnu godinu, povećana sa 554 na više od 594 miliona dinara. Saobraćajni policajci otkrili su 253.023 prekršaja što je za 4,1 odsto više u odnosu na isti interval 2014. Kako je napomenuo, od 1. januara do 30. septembra ove godine, otkriveno je 696.921 prekršaja, što je za 30,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

 

15. 10. 2015. Smanjena stopa opšteg kriminala, zaplenjeno 600 kg narkotika

 

Govoreći o povećanom prilivu migranata, ministar unutrašnjih poslova naveo je da je ove godine, od jula do septembra, u zelenom pojasu registrovano više od 10.000 migranata, a da je dramatično povećan i broj tražilaca azila. Nameru za azil u Srbiji, prema njegovim rečima, izrazilo je 117.654 osoba.

 

Ministar je, odgovarajući na pitanja članova skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, istakao da je u pograničnom području održano stabilno stanje bezbednosti i pored drastičnog povećanja broja migranata, a da među izbeglicama nisu otkriveni pripadnici ISIS-a. Prema rečima ministra, evidentirano je nekoliko njih koji su se borili na strani pobunjenika, ali za njima nije bila raspisana poternica.

 

Govoreći o borbi protiv kriminala i korupcije u redovima policije, Stefanović je naveo da su od jula do septembra ove godine protiv 140 policijskih službenika podnete krivične prijave zbog sumnje da su izvršili razna krivična dela, kao i da je evidentirano povećanje hapšenja policijskih službenika koji su učestvovali u švercu ljudi.

 

Ministar je dodao i da je broj krivičnih dela nad policijskim službenicima, prilikom obavljanja službene dužnosti neznatno povećan - sa 417 na 423, a da više od 65 odsto tih krivičnih dela čini ometanje službenog lica u obavljanju poslova bezbednosti i održavanja javnog reda "a uglavnom se odnose na verbalne napade".

 

Osvrnuvši se na proces evropskih integracija Srbije, Stefanović je istakao da je Evropska komisija u izveštajnom periodu dala konačnu pozitivnu ocenu Akcionog plana za Poglavlje 24 i naglasila da je on urađen u skladu sa zahtevanim merilima i standardima Evropske unije.

 

15. 10. 2015. Smanjena stopa opšteg kriminala, zaplenjeno 600 kg narkotika

 

IZVEŠTAJ O RADU MUP-a, JUL-SEPTEMBAR 2015. GODINE