**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

13. 10. 2015. Novi zakon o upravljanju rizicima i vanrednim situacijama do kraja godine

 

13. 10. 2015. Novi zakon o upravljanju rizicima i vanrednim situacijama do kraja godine

Novi zakon o upravljanju rizicima i vanrednim situacijama koji će jasno definisati zadatke, uloge i odgovornost svih relevantnih institucija na lokalnom i nacionalnom nivou trebalo bi da bude usvojen do kraja godine, najavljeno je danas na skupu povodom obeležavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa.

 

Nacrt zakona predviđa osnivanje Direkcije za upravljanje rizikom i vanrednim situacijama, koja bi trebalo da nastane objedinjavanjem Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Vlade Srbije i Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

Direktor Kancelarije Marko Blagojević istakao je da će usvajanjem novog zakona Srbija postati prva zemlja čiji će zakonski okvir upravljanja rizicima biti usklađen sa najvišim međunarodnim standardima, odnosno sa Okvirom za smanjenje rizika od katastrofa iz Sendaja.

 

Prema njegovim rečima, Direkcija bi trebalo da počne sa radom 1. januara 2016. godine i imaće tri funkcije: upravljanje rizicima, reagovanje na vanredne sitaucije i funkciju obnove.

 

"Srbija je danas bezbednija nego u maju prošle godine, ali još nije bezbedna ni sigurna. Pred nama je rad na uređenju sistema koji treba da doprinese upravljanju rizicima i učini nas otpornijim da sprečimo štetu nastalu dejstvom prirode", istakao je Blagojević.

 

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić istakao je da je izvesno da je najveći broj lokalnih samouprava iz prošlogodišnjih poplava naučio lekciju i da se to vidi u agilnijem odnosu, ali da je još uvek slabost prevencija, kao i da postoji problem zapušenosti mreže za prihvat vode.

 

Prema njegovim rečima, sve što se Srbiji dešavalo proteklih godina je pokazalo da odgovor države mora bude bolji, uz kontinuirano finansiranje i promovisanje prevencije. "Ovo je trenutak kada Srbija pokazuje zrelost da podrži ovakve projekte", istakao je Marić i izrazio zahvalnost Vladi Srbije na tome.

 

13. 10. 2015. Novi zakon o upravljanju rizicima i vanrednim situacijama do kraja godine

 

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport pohvalio je Vladu Srbije i njenu Kancelariju za postignuća u odgovoru na prošlogodišnje poplave i preduzimanje inicijative za donošenje novog zakona.

 

Stalna koordinatorka UN za Srbiju Irena Vojačkova Solorano rekla je da program UN u Srbiji od početka podržava i Kancelariju i Sektor za vanredne sitaucije, čije je objedinjavanje pozdravila. "Sa novim zakonom Srbija će biti bolje pripremljena za buduće katastrofe kojih, nadam se, neće ni biti", istakla je Vojačkova Solorano.