**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

11. 06. 2014. Nov način saradnje između policije i i tužilaštva

 

11. 06. 2014. Nov način saradnje između policije i i tužilaštva

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, šef Misije OEBS-a Peter Burkhard, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, zamenik republičkog javnog tužioca Milan Bojković, direktor policije Milorad Veljović i načelnik Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović učestvovali su u Nišu za okruglim stolom “Unapređenje efikasnosti istraga u okviru novog Zakona o krivičnom postupku“.

 

Otvarajući skup, ministar Stefanović podsetio je da je 2012. godine u Srbiji usvojen novi Zakon o krivičnom postupku, kojim je uveden sistem tužilačke istrage po kojoj tužioci imaju novu ulogu, najviše instanci odgovornih za istragu.

 

„Novi sistem implicira novi način saradnje između policije i i tužilaštva i recipročno razumevanje uloga, dužnosti i ograničenja“, rekao je ministar i istakao da se Srbija mora još snažnije uhvatiti u koštac sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

 

Ministar Stefanović je ukazao da je uslov za uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, bolja koordinacija i razmena informacija sa tužilaštvima i svim ključnim institucijama, što će ovaj program i omogućiti.

 

Zahvalivši se gostima, posebno OEBS-u i Međunarodnom programu pomoći i obuke američkog Ministarstva pravde na polju krivične istrage, na organizaciji okruglih stolova ovog tipa, ministar Stefanović je istakao da je interes Srbije da, u saradnji sa međunarodnim subjektima, posebno zemljama u regionu, obezbedi stabilno bezbednosno okruženje, koje će omogućiti njeno brže integrisanje u Evropsku uniju.

 

11. 06. 2014. Nov način saradnje između policije i i tužilaštva

 

Direktor policije Milorad Veljović ukazao je da su policija i tužilaštvo jedan tim pozdravivši inicijativu Uprave kriminalističke policije (UKP) da se organizuju zajednički operativni sastanci policijskih službenika i tužioca na nivou svih policijski uprava.

 

Načelnik UKP Rodoljub Milović naglasio je da je efikasna saradnja tužilaštva i policije, pre svega kriminalističke, neophodna za uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

 

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi istakao je da Zakon o krivičnom postupku pomaže građanima u ostvarenju njihovih prava i pruža njihovu zaštitu ukoliko budu ugrožena, a onima koji ga prekrše garantuje pravično suđenje.

 

Zamenik republičkog javnog tužioca Milan Bojković je kazao da nova krivična procedura zahteva novi vid saradnje - čvrstu vezi između tužioca i policije.

 

Ministar Stefanović obišao je danas i Policijsku upravu Niš gde je poručio da će se građani osećati sigurno samo ukoliko policija radi svoj posao na najbolji mogući način.