**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

13. 05. 2013. Stefanović i Šoder o saradnji MUP-a i UNCHR

 

13.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović i novi šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder razgovarali su danas, u Beogradu, o dugogodišnjoj saradnji Ministarstva i UNHCR-a u oblasti naturalizacije izbeglica, borbe protiv trgovine ljudima, upisa u matične knjige i pribavljanja ličnih dokumenata za Rome i druge osobe u riziku od apatridije.

 

UNHCR je, od 1992. godine, uložio više od 500 miliona evra za pomoć Srbiji u pružanju zaštite i integraciji izbeglica, drugih raseljenih lica i lica bez državljanstva.

 

13. 05. 2013. Stefanović i Šoder o saradnji MUP-a i UNCHR

 

Ministar Stefanović i šef Predstavništva UNHCR-a dogovorili su se da pojačaju saradnju u oblasti unapređenja nacionalnog azilnog sistema, u skladu sa važećim međunarodnim standardima, uključujući i otvaranje akcionih planova za poglavlja 23. i 24, u kontekstu pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

 

Sagovornici su izrazili zabrinutost zbog pravnih i humanitarnih potreba sve većeg broja izbeglica iz Sirije, Avganistana, Iraka, Eritreje i Somalije.

 

Istakavši da Republika Srbija bolje postupa prema izbeglicama i tražiocima azila nego neke druge zemlje u regionu, šef Predstavništva UNHCR-a izrazio je spremnost Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice da nastavi da pruža snažnu podršku Srbiji da adekvatno odgovori na narastajući priliv izbeglica.