**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

13. 01. 2016. Ministar predstavio predloge tri nova zakona

 

13. 01. 2016. Ministar predstavio predloge tri nova zakona

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović predstavio je danas članovima skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove predloge zakona o policiji, zakona o javnom redu i miru i zakona o javnom okupljanju, koji će biti predloženi Skupštini na usvajanje.

 

Ovom prilikom, Stefanović je upoznao članove Odbora sa novinama koje predviđa zakon o policiji.

 

“Novi zakon predviđa da Sektor unutrašnje kontrole kontroliše sve pripadnike i zaposlene u MUP-u, ali i češće provere rukovodioca i zaposlenih na visokorizičnim mestima “, rekao je ministar.

 

Da se radi o zakonu koji se temeljno bavi svim oblastima rada policije, govori i činjenica da on predviđa promene u organizacionionoj strukturi, pooštravanje uslova za zasnivanje radnog odnosa, karijerno napredovanje - prema kojem je rezultat rada najvažniji kriterijum. Prema rečima ministra Stefanovića, važan segment predstavlja i saradnja sa ostalim činiocima sistema bezbednosti, lokalnim samoupravama, kao i međunarodna saradnja.

 

13. 01. 2016. Ministar predstavio predloge tri nova zakona

 

Glavna novina Predloga zakona o javnom okupljanju je imperativ da pravo na slobodno okupljanje ne ugrožava slobode drugih.

 

"Apsolutno je dozvoljeno okupljanje pred svim državnim istitucijama. Ograničenja smo sveli samo na strateške objekte, poput onih za proizvodnju vode i elektropogona, kao i vojne i policijske institucije. Sva ostala mesta su potpuno dozvoljena, ali imajući u vidu da se poštuju i prava drugih. Takođe, važno je istaći da će policija u najkraćem roku rešavati zahteve za organizaciju javnih okupljanja", izjavio je ministar Stefanović.

 

Govoreći o spontanom okupljanju, koje će po prvi put biti zakonskii regulisano, ministar je rekao da ne postoji obaveza prijavljivanja, već je važno da se ispune uslovi spontanosti, odnosno da ne postoji javni poziv za okupljanje.

 

"Novina je da se više ne prijavljuje skup u zatvorenom, ali da postoji obaveza organizatora da vodi računa da organizuje redarsku službu i osigura bezbednost učesnika skupa i svih građana", izjavio je Stefanović.

 

Predlog zakona o javnom redu i miru, posle više od 20 godina definiše i drugačije opisuje prekršaj i kako je objasnio ministar Stefanović, ozbiljnije i sveobuhvatnije utvrđuje sve relevantne pojmove i prekršaje javnog reda i mira.

 

„Dela narušavanja javnog reda i mira su veoma značajna za osećaj lične bezbednosti svakog građanina, zbog čega, zauzimaju značajno mesto u oblasti bezbednosti“, naveo je ministar i dodao da su pojedini prekršaji izbrisani iz predloga zakona, poput skitničenja.