**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

12. 03. 2015. Srpska i makedonska policija zajednički protiv ilegalnih migracija

 

12. 03. 2015. Srpska i makedonska policija zajednički protiv ilegalnih migracija

Direktor policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Milorad Veljović sastao se danas u Skoplju sa direktorom Biroa javne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Makedonije Mitkom Čavkovim.

 

Direktor Veljović istakao je da policije Srbije i Makedonije imaju izuzetno dobru i sveobuhvatnu saradnju, a zajednički je konstatovano da ima prostora za njeno dalje unapređenje i podizanje na još viši nivo.

 

Prema Veljovićevima rečima, glavna tema razgovora sa makedonskim kolegama bile su ilegalne migracije.

 

„To nije samo problem naše dve države, već mnogo širi problem koji se tiče cele Evrope“, rekao je Veljović i dodao da će se na njegovom rešavanju zajednički raditi.

 

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku najbitnije je što bolje obezbediti oko 113 kilometara dugu zajedničku granicu.

 

Veljović je istakao da je potrebno povećati broj zajedničkih patrola i pojačati operativne timove, jer suština nije samo u sprečavanju ilegalnih migranata da prelaze granice, već je neophodno utvrditi ko su organizatori.

 

„Mnogo nam je bitno da zajednički lociramo te ljude koji organizuju ilegalne migrante“, istakao je Veljović.

 

12. 03. 2015. Srpska i makedonska policija zajednički protiv ilegalnih migracija

 

Direktor srpske policije i njegovi saradnici složili su se sa makedonskim kolegama da je u obostranom interesu podići nivo saradnje i u drugim oblastima, pre svega u borbi protiv prekograničnog organizovanog kriminala, borbi protiv krijumčarenja narkotika, trgovine ljudima, ali i terorizma.

 

Veljović je naglasio da postoji mogućnost da među ilegalnim migrantima ima osoba koja su spremne i da izvrše terorističke akte.

 

„Ovih dana smo imali intenzivne sastanke sa direktorima policije Mađarske, Austrije, Nemačke i drugih zemalja. Naša obaveza je da pokrijemo granicu prema Mađarskoj i mi smo tu kontrolu izuzetno pojačali, imamo zajedničke patrole, a prisutno je dvadeset kolega iz Nemačke“, dodao je Veljović.

 

On je rekao da očekuje da će ovih dana doći i kolege iz Austrije, koje će biti locirane na granici Srbije sa Makedonijom.

 

Prema njegovim rečima, zajednička konstatacija je da talasi ilegalnih migracija neće utihnuti, nego da je moguće da se problem i intenzivira.

 

„Čim smo pojačali kontrolu granice prema Makedoniji, s obzirom da smo uključili i Žandarmeriju, odjednom se pojavio određen broj ljudi, dnevno i do četrdeset, koji pokušavaju da iz Bugarske uđu na teritoriju Srbije, preko Zaječara, a taj broj se svakodnevno povećava“, objasnio je Veljović.

 

Direktor srpske policije je dodao da je tokom decembra prošle, kao i januaru i februaru ove godine, posebno aktuelan bio problem albanskog stanovništva koje je masovno prelazilo preko administrativne linije sa teritorije Kosova i Metohije.

 

12. 03. 2015. Srpska i makedonska policija zajednički protiv ilegalnih migracija

 

„Kolega Čavkov i ja želimo da pošaljemo poruku da ćemo zajedničkim snagama raditi na ovom problemu“, rekao je direktor Veljović, naglasivši da će srpska i makedonska policija u svakom trenutku, osim o interesima svojih zemalja i Evrope, posebno voditi računa o poštovanju ljudskih prava.

 

Direktor Biroa javne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Makedonije Mitko Čankov ukazao je da je saradnja dveju policija i do sada bila izuzetno kvalitetna i da će se intenzivirati kako na operativnom, tako i na strateškom nivou.

 

„Potrebno je izgraditi zajedničku platformu za rešavanje zajedničkih problema, koji su gorući ne samo u našem regionu, već i mnogo šire“, rekao je Čavkov i dodao da veruje da će zajednički rad srpske i makedonske policije, predstavljati pravi primer dobre, konstruktivne i uspešne saradnje.

 

Cilj susreta direktora srpske policije Veljovića i direkta Biroa javne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Makedonije Čavkova je jačanje i unapređenje operativne saradnje dveju policija, posebno na planu suzbijanja ilegalnih migracija.

 

U okviru ove posete, Veljović i Čavkov obišli su granični prelaz Tabanovce i Zajednički kontakt centar za policijsku saradnju.

 

12. 03. 2015. Srpska i makedonska policija zajednički protiv ilegalnih migracija