**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

11. 12. 2014. Epilog rada Pregovaračkog tima: Oslobođeno više od 50 talaca i sprečeno 120 samoubistava

 

11. 12. 2014. Epilog rada Pregovaračkog tima: Oslobođeno više od 50 talaca i sprečeno 120 samoubistava

Decenijski rad Pregovaračkog tima MUP-a Republike Srbije, tokom kojeg su spasli više od dve stotine života, obeležen je međunarodnom konferencijom „Razvoj pregovaračkih timova i prilagođavanje novim izazovima“ u Subotici.

 

„Ovaj tim osnovan je 30. novembra 2004. godine, kao oblik nenasilnog rešavanja kriznih situacija. U početku, brojao je petnaestak članova, da bi se do danas razvio u veliku porodicu koja u svom sastavu ima 80 ljudi zaduženih za čitavu našu zemlju“, rekao je zamenik koordinatora Pregovaračkog tima Miroljub Kolarić i objasnio da tim ne postoji kao stalna jedinica, već se njegovi članovi angažuju prema potrebi, a na raspolaganju su 24 časa dnevno svih 365 dana.

 

Zahvaljujući radu pregovarača, oslobođeno je više od 50 talaca i sprečeno 120 samoubistava. Pregovarački tim MUP-a Srbije imao je više intervencija od kolega iz regiona. Kako kažu pregovarači, situacije u kojima se angažuju spadaju u najsloženije, a po pravilu su ugroženi i životi samih pregovarača.

 

„Koleginica i ja smo bili u situaciji gde smo bili dva metra od lica koje je držalo pištolj. Mi smo spremni na to. Uspeli smo da ga odvratimo od pokušaja samoubistva, a svakog trenutka je mogao da uperi pištolju u nas i povredi i mene i nju“, objašnjava Kolarić koliko je rizičan ovaj poziv.

 

11. 12. 2014. Epilog rada Pregovaračkog tima: Oslobođeno više od 50 talaca i sprečeno 120 samoubistava

 

Na skupu, koji su organizovali MUP, Kriminalističko-policijska akademija i Fondacija „Hans Zajdel“, učestvovali su pregovarači policija Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Makedonije, sa kojima naši pregovarači imaju izuzetno dobru, dugogodišnju saradnju, koja uključuje zajedničke obuke, vežbe i razmenu iskustava.