**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

11. 05. 2015. Državni sekretar Nikolić istakao značaj upravljanja vodama

 

11. 05. 2015. Državni sekretar Nikolić istakao značaj upravljanja vodama

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić i koordinator ekonomskih i ekoloških aktivnosti OEBS-a Halil Jurdakul Jigitguden otvorili su danas sastanak zvaničnika 57 država članica OEBS-a, na kome će se, sa aspekta bezbednosti, govoriti o upravljanju vodama.

 

 

Državni sekretar Nikolić istakao je upravljanje vodama kao jedan od važnijih izazova sa kojima se suočava region, posebno nakon prošlogodišnjih razarajućih poplava na području zapadnog Balkana.

 

311. 05. 2015. Državni sekretar Nikolić istakao značaj upravljanja vodama

 

Nikolić je upoznao goste sa iskustvima Srbije, i naglasio da je od suštinskog značaja u osmišljavanju i sprovođenju delotvornih politika i programa za smanjenje rizika od katastrofa, iznošenje tačnih, odgovarajućih i prilagođenih informacija o gubicima, opasnostima, ranjivim aspektima i rizicima.

 

On je pozvao na jačanje međunarodne saradnje u ovoj oblasti, posebno kada se radi o prevenciji, i podsetio na potrebu zajedničkog pomaka „sa upravljanja katastrofama na upravljanje rizikom od katastrofa.“ Državni sekretar je podvukao i važnost uloge Ujedinjenih nacija, OEBS-a i Evropske unije u podizanju javne svesti i unapređenju prekogranične saradnje u borbi sa poplavama u regionu i šire.

 

Na sastanku će biti reči i o upravljanju vodama u kontekstu strane i bezbednosne politike, investicija, pomoći u razvoju, ali i o predstojećim ciljevima održivog razvoja, učešću javnosti i podizanju svesti o ovoj oblasti.

 

Sastanak se održava u Beogradu 11. i 12. maja, a 13. maja učesnici će posetiti Bjeljinu (BiH) i Sremsko-mačvanski okrug, koji spadaju u najteže pogođena područja tokom prošlogodišnjih majskih poplava.

 

Nastavak sastanka je 14. septembra u Pragu.